STRÖMSTADS NYHETER

måndag 17 september 2018

Lars Haglund: Kommer rötmånaden ovanligt tidigt i år?


Krönika av Lars Haglund:

Kommer rötmånaden ovanligt tidigt i år?
==============================
Strömstadsborna är normalt ett mycket fredligt släkte. De tål ganska mycket utan att hetsa upp sig. Men nu verkar något ha hänt som fått olika grupper att mobilisera och uttrycka sitt missnöje med hur stadens styrande agerar.
Kanske har vi fått en tidig rötmånadseffekt av det varma vädret och i så fall finns det dubbla skäl till att glädjas. Det bidrar alltid till ett nyttigt uppvaknande när befolkningen vänder sig mot sina fogdar om dessa tar ut svängarna för mycket. Ibland är det faktiskt nödvändigt att de som valt dem talar om att de inte ostraffat kan göra precis vad som helst.

I folktron sägs att det händer vederstyggliga ting under rötmånaden och att människor beter sig underligt och fattar märkliga beslut. Och när det gäller de sistnämnda så stämmer det på pricken när det gäller några av de stora frågor som lite oväntat dykt upp inför valet i höst. Alla partier vill ju då framstå som just det parti som kan skänka största möjliga lycka till alla. Men hur detta ska ske i praktiken är det ingen som kan precisera. Därför finns det anledning att lyfta fram några saker som kan underlätta vid valurnorna i höst.

Den nu styrande politiska majoriteten bestående av centern, liberalerna, miljöpartiet och kristdemokraterna har faktiskt lite att förklara om det skall gå dem väl den 9 september. På samma sätt har oppositionen problem med att förklara varför i hela fridens namn de inte går ut och redovisar vad de tycker i de frågor som nu seglat upp som givna valfrågor. De kan ju t.ex. göra det här i Strömstads Nyheter som nu läses av tusentals väljare som funderar över bl.a. nedanstående frågor:

Den nedlagda nattjouren fick på kort tid över 5.000 personer att skriva på protestlistor. Hotet om ett nytt parti som kunde sopat banan med de etablerade centerpolitikerna hängde länge kvar, men det blev dessvärre inget av med det. Nu försöker de styrande släta över med att det nog blir en slags joursjukvård i Tanum, och att det säkert blir bra. Bara sossarna och vänstern framhärdar med att kräva en nattjour i Strömstad och har därmed rimligen en stor del av Strömstadsborna med sig.

Några unga föräldrar startade ett uppror mot barn- och utbildningsnämndens sätt att toppstyra förskolorna och bestämma över flerbarnsföräldrarnas dygnsrytm. De samlade snabbt ihop mer än 300 ilskna föräldrar som tvingade upp ett antal sommarlediga politiker ur hängmattorna för att försvara varför politiker ska besluta vilka klockslag vissa barn ska få vara på förskolan, och varför ingen av dem ska få äta lunch med kamraterna. Samtliga partier utom – till slut - sossarna ställde upp på majoritetens linje som går på tvären med vad föräldrarna vill. Vi får se hur det går med detta. Föräldrarna har inte givit upp.

Två vanligtvis stillsamma kvinnor har dragit igång ett framgångsrikt uppror mot planerna på att göra om Oscarsplatsen och Plagen. De har fått ett omedelbart och starkt gehör från Strömstadsborna. Protestlistor finns nu utlagda i Biblioteket, hos Krohn-Juvel, i Bokhandeln och på Facebook där Strömstads Nyheter följer utvecklingen nära. Sällan har väl en fråga så snabbt växt till stormstyrka.

Ingen Strömstadsbo säger sig ha hört talas om detta oväntade angrepp mot två av stadens paradplatser. Inte ens vänsterpartiet är upprörda, som faktiskt borde ha anledning att vara det. De politiska partierna i övrigt ligger också lågt, men det kan nog inte vara länge. Märkligt är det dock att kommunstyrelsen anslagit 100.000 kronor till fortsatt projektering av detta sanslösa projekt.

Man har tagit bort det stockankare som prydde Plagen och ersatt den unika stensättningen med smaklösa cementplattor. Det gamla talesättet att man inte skall laga sådant som inte är trasigt gäller i hög grad i detta fall. Att riva upp stenläggningar och ett antal vackra stenmurar på dessa båda ställen för att ersätta den med stenmjöl är inget mindre än ett miljö- och kulturmord. Samma sak med att hugga ner träden. Det är svårt nog att få de befintliga träden att växa. Nu har de klarat av det och blivit höga, ståtliga och skuggande. Varför inte låta dem få fortsätta att vara det? Kommunens sent omsider uppvisade skisser har inte imponerat på någon.

På samma sätt har inrättandet av cykelbanor på de mest otänkbara ställen i centrum lett till såväl förundran som en stigande ilska över att hela stadskärnan plöjts upp lagom till sommarens invasion av turister vilka till nästan hundra procent består av promenerande människor. De har väldigt liten förståelse för att det skall cyklas just på de ställen där de vill gå. Detta projekt har av ordföranden i tekniska nämnden, som ansvarar för det hela, betecknats som ett experiment som på något ganska oklart sätt har anknytning till ett EU-projekt. Själva tankearbetet bakom förändringarna sägs ha skötts med ett EU-bidrag, men utförandet har skett med kommunala skattemedel.

För den som vandrat genom centrum de senaste dagarna står det klart att EU borde varit betydligt frikostigare med pengar till själva tankearbetet. Något så illa utfört och dyrbart experiment torde aldrig ha utförts i Strömstad. Det har garanterat kostat ett ganska stort antal miljoner att genomföra. Och det kommer att kosta åtskilligt mer att återställa centrum i farbart skick igen. När jag talat med några som har sin dagliga gärning i centrum har jag fått kommentarer som inte går att sätta på pränt, men de kan sammanfattas ungefär som ”Vem fan har ställt till med det här”?

Vän av ordning frågar sig också givetvis om allt detta rotande och grävande är det mest nödvändiga och om kostnaden står i relation till resultatet. Men någon sådan kalkyl verkar inte den politiska majoriteten ha gjort. Tekniska nämndens ordförande Åsa Torstensson har det yttersta ansvaret för det uppkomna kaoset som obestridligen råder i centrum lagom till sommarsäsongen. Det lär inte väljarna hinna glömma till den 9 september.
Lars Haglund