STRÖMSTADS NYHETER

måndag 17 september 2018

Förskolebeslutet: Hur gick det i starten?



9 augusti

Om politikernas förskolebeslut "8-11": 
Förskolepersonal inte förberedda
Utlovade anpassningar görs inte
==============================
I veckan har det kritiserade systemet startat - att alla barn som går deltid 15 timmar i veckan på förskola ska gå varje dag och på samma klockslag i hela kommunen.
Fast egentligen har 8-11-systemet inte startat riktigt. Det blev småkaos både här och där i veckan eftersom varken personal eller föräldrar fått startbesked med den konkreta information som det kräver. Förskolecheferna ryckte ut för småsaker som att ringa föräldrar och att påminna personal om "systemet" som politikerna beslutat om tidigare i somras.
Att verksamheten skulle bli mer likvärdig eller lugnare om alla barn kommer samtidigt var en målsättning. Men på en förskola var det i veckan 25 barn på fyra vuxna, och på en annan sex barn på fyra vuxna när föräldrar hämtade sina barn klockan 11.
Någon förskola hade tänkt fortsätta som vanligt med de få deltidsbarn de hade, och blev förvånade när ett par föräldrar kom klockan 11. På en annan förskola önskade personal att barnen hellre kom lite senare och hämtades lite senare också.
Det är inte så många barn det gäller, ett 60-tal där de flesta som har småsyskon hemma skulle vilja ha möjligheten till andra upplägg än varje dag på förskolan. Många vill vara hemma med sina barn hela dagar utan förskola, och att när barnen väl går till förskolan de får vara där lite längre än tre timmar, och att de får äta med kompisarna. Att många barn vill ha och mår bra av fortsatt kontakt med förskolan också efter att syskonet kom, är nästan alla överens om.
Fast alla som begär kommer att få individuell anpassning, sa Kerstin Karlsson, ordförande i Barn- och utbidningsnämnden (BUN) i radio för snart en månad sedan.
Att alla ska få anpassning stämmer väl överens med skollagen, som är tydlig med att barnens förskoletider ska göras "i samråd med föräldrar och den förskolepersonal som känner barnen" (Skolverket om skollagen).
En förskolechef Ulla Wallin fick meddelandet om att en familj har behov av anpassade tider och att förskola varje dag inte fungerar alls för dem och deras barn. Det som skulle fungera är det de hade tidigare, dvs färre dagar på förskolan med längre tider, t ex till 14.
Förskolechefen Wallin svarade föräldern att en sådan anpassning ska utredas av Socialtjänsten, och hon lovade sända föräldern papper om detta.
Vi testar förskolechefens råd och ringer socialförvaltningen för att höra hur man gör för att få deras hjälp med att utreda behov av anpassade förskoletider. Där blir man förvånad, för man tycker att frågan tillhör Barn- och utbildningsförvaltningen.
Två välvilliga på socialtjänsten med god insikt i verksamheten berättar att de bara utreder barns förskolebehov om det är tung, social problematik och det handlar om mycket mer förskoletid eller andra särskilda insatser. Dessutom sker det sälllan, bara något enstaka fall vartannat år.
Det som barn- och utbildningsnämndens ordförande förespeglade i radio och som förskolechefen rådgav föräldern om, verkar alltså inte stämma.
______________________________________
Skolverket om skollagen och förskoletider: "Kommunerna måste kunna göra bedömningar lokalt i samråd med föräldrar och den förskolepersonal som känner barnen och familjernas behov bäst..." 
https://www.skolverket.se/…/ratt-till-forskola-och-fritidsh…
Vill du berätta?
Förskolepersonal, föräldrar, tjänstemän och politiskt tillsatta får anonymitet och källskydd hos oss om det önskas. Vi tar gärna emot berättelser också i fortsättningen, men skriver bara om sådant vi kan kontrollera.
I förskolefrågor är det nu många som vill och vågar berätta, och det är vi tacksamma för även om det bara är en bråkdel som vi skriver om.

Mer här:
https://www.facebook.com/stromstadsnyhet/photos/a.1211904585609126/1353533664779550/