STRÖMSTADS NYHETER

måndag 17 september 2018

EU-projektet - så här användes pengarna



25 miljoner för EU-projektet Urban Platsinnovation - så här användes pengarna ==========

Strömstads kommun har sedan 2015 ingått i ett samarbete med fem andra kommuner om ett EU-bidrag för att utveckla näringslivet i kommunerna. Projektet har inriktat sig på behoven hos företag som har verksamhet i centrumkärnorna eller är beroende av ökat antal kunder i centrum. 

Kommunerna som gjorde den gemensamma ansökan om pengar från EU har krympande centrumhandel: Lysekil, Trollhättan, Uddevalla, Åmål, Strömstad och norska Fredrikstad.

Man fick drygt 25 miljoner kronor att fördela mellan sig. Lysekils kommun är samordnare och Fredrikstads kommun har gjort betydande arbete med ansökningstexterna.

I projektet har en av idéerna varit att företagen gynnas av att centrumkärnorna görs mer attraktiva som mötesplatser. Varumärken som binder samman kommun och företagare har varit ett centralt projekt som i sommar resulterat i flaggor, storskylt på Plagen och att vissa politiska partier marknadsfört varumärket på sina Facebooksidor. Det har också funnits en arbetsgrupp för att göra historisk skyltning i staden, som dock ännu inte förverkligats.

Lekplatser i stadskärnorna, moderniserade torg och promenadstråk har definierats som viktigt för näringslivet, och är några idéer som Strömstads kommuns tjänstemän tagit till sig och påbörjat arbete med.

Projektet handlar om att utbyta idéer och erfarenheter, och pengarna är inte sökta eller givna för att utföra projekten. Projektet ska slutredovisas för EU i september.

Den 29 augusti kommer ett förslag beslutas om i Kommunstyrelsen, som kan komma att innehålla delar av hur torg och promenadstråk i Strömstad och Skee ska utvecklas. Det förslag som går igenom i kommunstyrelsen ska sedan skickas ut på remiss, men det är oklart om man tänkt vidga gruppen som hittills fått ge synpunkter på projektet, eller hur medborgares synpunkter kommer att behandlas.

I kommunen har dessa (och säkert fler) haft ansvarsroller i projektet:Åsa Massleberg, turistchef och projektledareMaria Kvarnbäck, KommunikationschefJenny Åslund, kommunikatörBjörn Richardsson och Pär Höjman, planerareHelene Evensen, utvecklingschefKurt Dahlberg, fritidsansvarigHans Friberg, näringslivsutvecklareConny Hansson, gatuchef 

Företag som engagerats är:
Papagoja kreativ, Henrik LysenNöjesskräddarn, Michael SkärströmOrvelin Group, Maud Wimmer
Scandic Laholmen, Helene BerntssonDaftö Resort, Mia KempeRestaurang Park, Tomas TrulssonKGH Coustums, Ann Sofie FranssonKöpmannaföreningen/Ditt och Datt, Heidi NyströmNewsec/Köpmannaföreningen, Ola PerssonKristina Gillerstedt Photagraphy, Kristina GillerstedtLivelab, Robert AxelssonStrömstad SPA, Linda EinarsrudEngagera ab/Företagarna, Ingela SkärströmSvinesundskommitén, Elsie HellströmiSarpsborg, Marit BjörnlandSwedbank, Gunbritt Persson


Läs mer:
Arbetsgrupper

Publik slutrapport

Beskrivning av de konkreta idéerna i muntlig form




Utskrift från artikel P4 väst:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6965279


Strömstad ska få sig en ansiktslyftning. Bland annat planeras en lekplats i stället för ett torg på Oscarsplatsen.

Det finns långt gångna planer på förändringar i Strömstad. Ett av de områden som kommer att förändras är stråket kring Oscarsplatsen.
– Här ska det bli en lekfull plats för barnen med sittplatser för oss andra, säger turisbyråchefen Åsa Massleberg.
Varför en lekplats i stället för ett torg?
– Platsen upplevs som outnyttjad och lite otrygg och vi vill ju att det ska bli precis tvärtom.
Dessutom behövs lekplatsen flyttas från Plagen, för där ska det bli evenemangsyta.
Andra förändringar är att promenaden runt Laholmen ska snyggas upp, liksom Stadsparken där planen är att en av gatorna som kringgärdar parken ska bli gågata.
– Då knyts parken till husen istället för att fungera som en rondell, som den gör i dag.
Sedan en tid anläggs även nya cykelbanor i centrala Strömstad, så att det ska gå enkelt att ta sig på två hjul genom stan.
Både företrädare för kommunen, handeln, föreningslivet och fastighetsägare har arbetat tillsammans för att  komma fram till hur Strömstad ska se ut i framtiden.
– Det är väldigt samstämmigt om hur vi vill utvecklas Strömstad, säger Åsa Massleberg. Det handlar mycket om att ta vara på närheten till havet.

Urklipp ur EU-ansökan:





Skiss under projekttiden över Oscarsplatsens tänkta omdaning.

Bilder från kommunens idéskisser över vad man vill se på Oscarsplatsen/Plagen: