STRÖMSTADS NYHETER

måndag 17 september 2018

Förberedelser för trädfällning på Oscarsplatsen


25 juli

Förberedelser för trädfällning på Oscarsplatsen
====================================

Oscarsplatsen har valts ut att ingå i det EU-finansierade projektet Urban Platsinnovation, och i kommunens skisser föreslås Oscarsplatsen bli en lekpark. I skisserna har man har skrivit in att "befintliga träd ersätts med nya intressanta varierande träd".
På kommunens hemsida för synpunkter har man skrivit att en inventering har visat att tre av almarna "är i dåligt skick och bör bytas ut av säkerhetsskäl".
I april beställdes en undersökning av träden, och kommunen uppger att det är denna man bygger på när man meddelar allmänheten att almarna ska tas ned.
Vi träffar arboristen som gjorde inspektionen, Pål Alexandersen, som har god erfarenhet och utbildning. Uppdraget han fick var att göra en visuell inspektion, som i det här fallet inneburit att han inspekterat träden från marken. I en visuell inspektion bedömer man trädens allmänna tillstånd och hur tidigare platsförändringar kan ha påverkat deras förutsättningar.
Pål Alexandersen är noga med att säga att han i sin inspektionsrapport som första alternativ rekommenderat borttagning av döda grenar. Om man väljer något annat så är alternativ två att fälla. Detta gäller de tre stora almarna som står i grupp på ena sidan om sopstationen, och de två almarna på andra sidan sopstationen, samt den minsta linden utanför caféet längst ut mot vattnet.
Det är många faktorer Alexandersen inte känner till som är nödvändiga för att fatta beslut om trädens kondition – allt från hur och när man grävt i rotområdet för Plagens stensättning och sopstationen, och hur och när man fyllt upp i gräsytan där träden står.
Alexandersen har också undersökt träden i stadsparken, och för de två stora lindarna där rekommenderat att man beställer ytterligare instrumentell undersökning, en så kallad "tomografi" där man med ultraljud bättre får en uppfattning om hur träden ser ut inuti. Samma mer noggranna granskning kan man självklart också göra för träden på Oscarsplatsen, berättar Pål Alexandersen.
Benoit Broussard är en annan arborist som tidigare arbetat med stadens träd. För ca tre år sedan gjorde hans medarbetare en kronrensning med borttagning av döda grenar i almarna på Oscarsplatsen. Han berättar att det var en del grenar - träden står i saltstänk och vindtryck från havet.
Pål Alexandersen uppskattar att almarna vid Oscarsplatsen är 100-150 år gamla. Det är svårt att avgöra ålder i träd är eftersom platsen de växer på bestämmer så mycket av deras tillväxt och kroppsspråk. Det man kan se av träd varierar också beroende på säsong, för med trädhammaren hör han större hålighet i träden nu än i våras vid första inspektionen.
Håligheter finns i stort sett i alla äldre träd, och träd kan liksom lyktstolpar vara stabila också när de är formade som rör.
Broussard och Alexandersen är eniga om att de inte sett tecken på någon almsjuka i Strömstad. Den slår annars ut hela almbeståndet i städer och har varit den största utmaningen för stadsplanerare för att återskapa stadsmiljöer med stora, tåliga trädsorter.
Arborist Douglas Wells, tidigare ordförande i branschorganisationen Sveriges Arboristförbund, värderar risker med hundratals träd varje år sedan 1996. Han har inte inspekterat träden i Strömstad, men vi tar upp frågor om inspektioner och värde på träd med honom.
- Om träden växer i sträv miljö innebär det att värdet ökar för de träd som redan står där. De har visat att just de klarat att anpassa sig till vindtryck och salt miljö, säger Douglas Wells.
Det är också erfarenheten från t ex England, berättar han. Där har nästan alla almar dött i almsjukan. De som överlevt står i kuststäder, och det tros bero på den salta luftmiljön.
- Att man får rensa döda grenar i äldre träd som växer i tuff miljö är helt normalt, berättar Douglas Wells.
- Om man grävt sönder trädens rötter är det ju ett planeringsfel från markägarens sida. Men det är mycket mer komplicerat än att man bara kan säga att all schaktning ger riskabla träd. I princip gäller att ser man inte tydliga tecken i träden så behöver man inte ta ned träden pga risk, säger Wells.
Hur ska man göra som arborist om en beställare vill att man ska bedöma risk med träden?
- Det är inte ovanligt att arborister skriver protokoll där fällning ingår som ett alternativ, för de vill självklart inte riskera att de får skulden om något händer med trädet. Men det är beställaren som väljer vad man ska göra med den information man får, berättar Wells.
- När jag gör besiktning eller inventering beskriver jag också allt som gäller för träden - både trädens miljö och det jag ser att träden visar mig av reaktioner. Men 90% av alla stadsträd jag kollar på är det låg risk med.
- Ju mer erfaren jag blivit och ju fler utbildningar jag gått, desto mer säker känner jag mig att säga att det ofta är låg risk också med många äldre träd som andra tror är farliga. Jag har också kunnat gå tillbaka till många träd som fått stå kvar där jag bedömt låg risk - och det gör att jag blir mer säker att kunna bedöma risk med träd.
- Det är vanligt att vi arborister i protokoll prioriterar alla dåliga punkter i träden och deras miljöer. Och när vi gör det läses protokollen på ett helt annat sätt av beställaren - som att alla träd med svårigheter måste fällas, säger Wells.
- Om beställaren känner sig osäker på min visuella inspektion och vill fälla trots att jag kommit fram till att trädet innebär låg risk, brukar jag rekommendera djupare inspektion. Det är upp till beställaren, säger Douglas Wells.

Artikeln först publicerad här: https://www.facebook.com/stromstadsnyhet/photos/a.1211904585609126/1334749079991342/

Kommunens idéskiss Oscarsplatsen: