STRÖMSTADS NYHETER

torsdag 20 september 2018

Arbete pågår med bloggen...

ARBETE PÅGÅR...

Nu lägger vi in några av sommarens artiklar i bloggen!

Att lägga in dem här gör att vi kan visa fler bilder och illustrationer, och att läsare utan Facebook också kan dela artiklarna.

Alla texter ser i bloggen ut som om de skrivits i september, men öppnar man dem ser man datum när de publicerades på vår öppna Facebooksida.

God läsning!

Så här ser vår kanal ut på Facebook:










måndag 17 september 2018

Torget: Om ett test som blev fullskaleprojekt


Trafikomläggningen vid torget
Eller hur ett beslut om ett enklare test blev ett fullskaleprojekt

18 augusti
Vi gräver, begär ut och läser om det som föregick trafikförändringarna på Södra hamngatan och kring torget - och bjuder gärna in andra att göra detsamma. Vi är inte ensamma om att söka förståelse för hur det blev som det blev med cykelbanor och annat - det finns fler. För att öka intresset för bakgrundsfakta delar vi med oss.
Vår förhoppning är att flera i samverkan ska kunna reda ut
1) hur besluten fattats och
2) vilka kostnader som är förknippade med trafikomläggningen.
När det är utrett är det självklart fokus på framtiden som är det viktigaste:
Hur bör trafiken i och kring torget se ut?
Det ska ju fungera för många. Fotgängare av olika slag, cyklister, bilburna, för frakten till och från butiker och krogar, för parkeringsbussar, för trafiken till och kring Kosterbåtarna, och det ska fungera för annat som hör staden till som dagvattenledningar, träd, samvaro, rekreation, lek och marknad på torget. Och det ska fungera året om - när det är högtryck, och när det är lägre tryck men hårdare väder.
Vi kommer inte ta ställning till hur lösningarna ska se ut, men bistå med saklig information i den mån vi kan. Vi tror att information i sak förbättrar möjligheten för många att få inflytande och att kunna samarbeta konstruktivt.
Det är inte lätt att bygga i och utveckla en stad! Men av de misstag man gör kan man lära sig att tänka nytt och bättre. Det förutsätter dock att man har riktig och saklig information.

----------------

TIDSLINJE:


10 oktober 2017

Tekniska nämnden beslutar att göra ett test på trafikomläggning mellan nedre bron och Oscarsplatsen. Testet skulle pågå som längst till 31 maj.

12 december 2017
Tekniska nämnden beslutar hur testet till och med 31 maj ska göras; med linjer målade i gatan för cyklister, med skyltar, att testa att ha ett körfält 3,75 m brett och att testa att sidoförflytta busshållplatserna.

Här, mellan mitten på december och kanske mitten av februari som senast, beslutar någon/några att testet ska göras med mer permanenta medel. Under perioden mars - april görs stora beställningar, se nedan.

31 januari 2018
Tekniska nämnden har möte. Ingenting om trafikomläggningsprojektet.

27 februari 
Tekniska nämnden har möte, gatuchefen meddelar att man fått in 200 000 från Folkhälsorådet för att ta fram en cykelplan för Strömstads kommun. Inget om trafikomläggningsprojektet.

9 mars
Gatukontoret begär att få in en offert på ombyggnadsarbetena. I Skanskas svar nedan 29 mars ser man vad som efterfrågades.
Det som efterfrågas är inte i enligthet med den temporära test som tekniska nämnden beslöt om i december.

13 mars 
Tekniska nämnden har möte. Inget om den nu planerat permanenta trafikomläggningen tas upp.

ca 17-23 mars 
har Trafikkontoret mätt in de sista höjderna "för att kunna genomföra det vi planerat" enligt gatuchefens svar på fråga av Sören Eriksson. 

23 mars 
Gatuchefen visar planerna för Sören Eriksson i mail, se Erikssons redovisning på http://www.soreneriksson.com/?p=11937

29 mars 
Gatukontoret fick in ett ca-pris av Skanska, 835.000 kronor, för delar av arbetet - exklusive asfaltering. Offerten gav pris på det efterfrågade:
"- Flyttning av kantsten:
135 m kantsten ska rivas, 52 m av dem ska återanvändas vid flyttning, och 60 m ersättas med bussphållplatsstöd.
- Toppbeläggning på trottoar:
430 m2 gatsten och betongplattor på trottoar ska rivas, 20 m2 av dem återställas där det behövs, resten ersättas med 90 m2 betongplattor vid busshållplats, och med Justeringslager av grus + 40 mm slitlager av asfalt (asfaltarbete ingår inte med vårt pris)
- Flyttning av dagvattenbrunnar:
4 dagvattenbrunnar ska rivas och ersättas med nya vid flyttning.
- Höjning av övergångsställe med 100 mm grus.
- Linjemållnng på gatan och trottoar.
Kostnad för vårt arbete är: 835 000 kr"

10 april 
Tekniska nämnden sammanträde - inget tas upp av trafikomläggningen.

16 april 
Entrepenören Skanska upprättar en arbetsorder. i denna framgår att arbetet ska utföras mellan 17 april och 5 juli. (Beslutet i nämnden var att en enklare test skulle vara genomförd till senast 31 maj.)

17 april 
Skyltar utställda på Södra hamngatan som visar att arbete pågår. 

18 april 
Skyltar om att arbete pågår vid Södra hamngatan.

19 april 
Tekniska förvaltningen, gatuchefen, beställer arbetet enligt arbetsordern från16 april.

19 april 
Strömstads Tidning visar bild på gatuarbete med asfaltupprivare och att gatan från torget till badhuset är stängd för parkering.

8 maj 
Tekniska nämnden informeras om sommarens aktiviteter, bl a gatuchefen (vad som sades framgår ej av protokollet)

2 juni
Strömstads Tidning uppger i en artikel att ombyggnaden vid torget kostat 1,5 miljoner. Tekniska nämndens ordförande och gatuchefen berättar att projektet snart är klart. "Fungerar det bra, blir det permanent. Om det inte fungerar gör vi om", säger Åsa Torstensson i tidningen.

5 juni
Tekniska nämnden har möte. Ordföranden vill ta upp beslutsfråga på sittande möte (som ledamöterna därmed ej kunnat förbereda sig på i förväg), om att utvärdera testet efter sommaren. 
Nämnden sa ja. 
I protokollet kallas det fortfarande för "testperiod" men slutdatum för testet 31 maj har försvunnit.
Ingen reservation mot beslutet att utvärdera det som gjorts.

Strax före midsommar 
Asfalering och omdaning i huvudsak färdigställd.

27 juni
Räkningen på asfalteringen kommer till kommunen - 501 656 kr + moms (627 070 kr).

30 juni
Göran Falk visar bilder på Facebook i Strömstadsgruppen på att skyltning mm står kvar efter arbetet.

Första veckan juli: Busshållplatsens stolpe flyttas.

Bilden nedan visar fakturan på arbetet med asfaltutläggning, 
627 070 kr.
Övrig känd kostnad vi hittat hittills: 
835 000 plus moms i offert för rivning av gatsten, fllytt av gatubrunnar mm från offert 29 mars (som efterfrågades 9 mars av gatukontoret).
Vad slutfakturan hamnade på får vi se om Gatukontoret besvarar våra frågor.

Lars Haglund: Adrenalinet flödar - men inte trafiken




Krönika av Lars Haglund 16 augusti:

Adrenalinet flödar - men inte trafiken
===========================
Sommaren 2018 kommer att gå till historien som den varmaste i Sverige sedan man började mäta sådant. I Strömstad kommer den också att gå till historien som den sommar då det blev ett tidsfördriv för stadens bofasta innevånare att sitta i relativ trygghet på en torgbänk och se hur utländska turister och för den delen också oförsiktiga Strömstadsbor försökte att ta sig från Pressbyrån till Backlunds utan att bli påkörda av cyklister som av ett oblitt öde fösts ihop med fotgängare på den trottoar där dessa är vana att promenera. Inte minst bussresenärer som går av vid torget får en överraskning när de efter en snigelresa längs Södra hamngatan stiger av mitt i en hittills okänd cykelbana. Inte alla tycker att det är roligt.

Sen bidrar det givetvis till förvirringen att antalet besökande som reser med Kosterbåtarna ökat dramatiskt. Ty med det följer också att antalet bilar som skall släppa av bagage, hundar, badgrejor och sommarlovslediga barn i bussfilen vid torget ökar, och detta leder då omedelbart till att trafikflödet stoppar upp för såväl bilar och bussar som för gående och cyklister. Irritationen och stressen stiger och adrenalinet flödar, även om det inte var just det flödet genom staden som tekniska nämndens ordförande främst tänkte på när hon något obetänksamt släppte lös anläggningsarbetarna strax före semesterveckorna.

Antalet incidenter är följaktligen avsevärt, men eftersom antalet gående är så pass stort på cykelbanorna att cyklisterna inte hinner få upp någon nämnvärd fart är de ganska beskedliga. Det kan dock bli värre i höst när de cyklister som gillar att köra fort inte hinner väja för någon enstaka vilsekommen fotgängare. Problemet för de gående är ju först och främst att många besökare inte är medvetna om att trottoaren bytt funktion och de så att säga hamnat mitt i trafiken.

Nu frågar man sig hur länge Strömstadsborna står ut med det nya rörelsemönstret i centrum. Runt torget får man verkligen se upp, men det är inte heller lätt att fly till någon plats där man som gående kan känna sig trygg. Den nya cykelbanan på Norra hamngatan ligger lite avigt till, och det skulle vara en befrielse om den får återgå till att bli den trivsamma promenadsträcka som den var innan stensättningen byttes ut mot asfalt och parkbänkarna försvann. Å andra sidan är inte heller Södra hamngatan helt riskfri. Det är regel snarare än undantag att det kommer cyklister i bägge riktningarna på trottoaren.

I dagarna har det uppstått en intressant diskussion om hur hela denna röra uppstått och vem som bär ansvaret. Det sägs att det inte går att hitta något beslut om just de förändringar som skett och det finns en betydande ovilja hos den styrande politiska ledningen att beröra detta ämne så här några veckor innan valet. Och det kan man förstå. Det är svårt att hitta Strömstadsbor som applåderar tilltaget. En viss ledning till var ansvaret ligger kan man kanske få av att centerpartiet och miljöpartiet lovprisar tanken på att allt fler skall börja cykla i centrum. Miljöpartiet lovar dessutom att ge sig på ytterligare några hittills orörda gatstumpar. Den 9 september får vi se hur det går med den saken.

Lars Haglund

Ursprungsartikeln med kommentarer finns här

EU-projektet - så här användes pengarna



25 miljoner för EU-projektet Urban Platsinnovation - så här användes pengarna ==========

Strömstads kommun har sedan 2015 ingått i ett samarbete med fem andra kommuner om ett EU-bidrag för att utveckla näringslivet i kommunerna. Projektet har inriktat sig på behoven hos företag som har verksamhet i centrumkärnorna eller är beroende av ökat antal kunder i centrum. 

Kommunerna som gjorde den gemensamma ansökan om pengar från EU har krympande centrumhandel: Lysekil, Trollhättan, Uddevalla, Åmål, Strömstad och norska Fredrikstad.

Man fick drygt 25 miljoner kronor att fördela mellan sig. Lysekils kommun är samordnare och Fredrikstads kommun har gjort betydande arbete med ansökningstexterna.

I projektet har en av idéerna varit att företagen gynnas av att centrumkärnorna görs mer attraktiva som mötesplatser. Varumärken som binder samman kommun och företagare har varit ett centralt projekt som i sommar resulterat i flaggor, storskylt på Plagen och att vissa politiska partier marknadsfört varumärket på sina Facebooksidor. Det har också funnits en arbetsgrupp för att göra historisk skyltning i staden, som dock ännu inte förverkligats.

Lekplatser i stadskärnorna, moderniserade torg och promenadstråk har definierats som viktigt för näringslivet, och är några idéer som Strömstads kommuns tjänstemän tagit till sig och påbörjat arbete med.

Projektet handlar om att utbyta idéer och erfarenheter, och pengarna är inte sökta eller givna för att utföra projekten. Projektet ska slutredovisas för EU i september.

Den 29 augusti kommer ett förslag beslutas om i Kommunstyrelsen, som kan komma att innehålla delar av hur torg och promenadstråk i Strömstad och Skee ska utvecklas. Det förslag som går igenom i kommunstyrelsen ska sedan skickas ut på remiss, men det är oklart om man tänkt vidga gruppen som hittills fått ge synpunkter på projektet, eller hur medborgares synpunkter kommer att behandlas.

I kommunen har dessa (och säkert fler) haft ansvarsroller i projektet:Åsa Massleberg, turistchef och projektledareMaria Kvarnbäck, KommunikationschefJenny Åslund, kommunikatörBjörn Richardsson och Pär Höjman, planerareHelene Evensen, utvecklingschefKurt Dahlberg, fritidsansvarigHans Friberg, näringslivsutvecklareConny Hansson, gatuchef 

Företag som engagerats är:
Papagoja kreativ, Henrik LysenNöjesskräddarn, Michael SkärströmOrvelin Group, Maud Wimmer
Scandic Laholmen, Helene BerntssonDaftö Resort, Mia KempeRestaurang Park, Tomas TrulssonKGH Coustums, Ann Sofie FranssonKöpmannaföreningen/Ditt och Datt, Heidi NyströmNewsec/Köpmannaföreningen, Ola PerssonKristina Gillerstedt Photagraphy, Kristina GillerstedtLivelab, Robert AxelssonStrömstad SPA, Linda EinarsrudEngagera ab/Företagarna, Ingela SkärströmSvinesundskommitén, Elsie HellströmiSarpsborg, Marit BjörnlandSwedbank, Gunbritt Persson


Läs mer:
Arbetsgrupper

Publik slutrapport

Beskrivning av de konkreta idéerna i muntlig form




Utskrift från artikel P4 väst:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6965279


Strömstad ska få sig en ansiktslyftning. Bland annat planeras en lekplats i stället för ett torg på Oscarsplatsen.

Det finns långt gångna planer på förändringar i Strömstad. Ett av de områden som kommer att förändras är stråket kring Oscarsplatsen.
– Här ska det bli en lekfull plats för barnen med sittplatser för oss andra, säger turisbyråchefen Åsa Massleberg.
Varför en lekplats i stället för ett torg?
– Platsen upplevs som outnyttjad och lite otrygg och vi vill ju att det ska bli precis tvärtom.
Dessutom behövs lekplatsen flyttas från Plagen, för där ska det bli evenemangsyta.
Andra förändringar är att promenaden runt Laholmen ska snyggas upp, liksom Stadsparken där planen är att en av gatorna som kringgärdar parken ska bli gågata.
– Då knyts parken till husen istället för att fungera som en rondell, som den gör i dag.
Sedan en tid anläggs även nya cykelbanor i centrala Strömstad, så att det ska gå enkelt att ta sig på två hjul genom stan.
Både företrädare för kommunen, handeln, föreningslivet och fastighetsägare har arbetat tillsammans för att  komma fram till hur Strömstad ska se ut i framtiden.
– Det är väldigt samstämmigt om hur vi vill utvecklas Strömstad, säger Åsa Massleberg. Det handlar mycket om att ta vara på närheten till havet.

Urklipp ur EU-ansökan:





Skiss under projekttiden över Oscarsplatsens tänkta omdaning.

Bilder från kommunens idéskisser över vad man vill se på Oscarsplatsen/Plagen:



Förskolebeslutet: Hur gick det i starten?



9 augusti

Om politikernas förskolebeslut "8-11": 
Förskolepersonal inte förberedda
Utlovade anpassningar görs inte
==============================
I veckan har det kritiserade systemet startat - att alla barn som går deltid 15 timmar i veckan på förskola ska gå varje dag och på samma klockslag i hela kommunen.
Fast egentligen har 8-11-systemet inte startat riktigt. Det blev småkaos både här och där i veckan eftersom varken personal eller föräldrar fått startbesked med den konkreta information som det kräver. Förskolecheferna ryckte ut för småsaker som att ringa föräldrar och att påminna personal om "systemet" som politikerna beslutat om tidigare i somras.
Att verksamheten skulle bli mer likvärdig eller lugnare om alla barn kommer samtidigt var en målsättning. Men på en förskola var det i veckan 25 barn på fyra vuxna, och på en annan sex barn på fyra vuxna när föräldrar hämtade sina barn klockan 11.
Någon förskola hade tänkt fortsätta som vanligt med de få deltidsbarn de hade, och blev förvånade när ett par föräldrar kom klockan 11. På en annan förskola önskade personal att barnen hellre kom lite senare och hämtades lite senare också.
Det är inte så många barn det gäller, ett 60-tal där de flesta som har småsyskon hemma skulle vilja ha möjligheten till andra upplägg än varje dag på förskolan. Många vill vara hemma med sina barn hela dagar utan förskola, och att när barnen väl går till förskolan de får vara där lite längre än tre timmar, och att de får äta med kompisarna. Att många barn vill ha och mår bra av fortsatt kontakt med förskolan också efter att syskonet kom, är nästan alla överens om.
Fast alla som begär kommer att få individuell anpassning, sa Kerstin Karlsson, ordförande i Barn- och utbidningsnämnden (BUN) i radio för snart en månad sedan.
Att alla ska få anpassning stämmer väl överens med skollagen, som är tydlig med att barnens förskoletider ska göras "i samråd med föräldrar och den förskolepersonal som känner barnen" (Skolverket om skollagen).
En förskolechef Ulla Wallin fick meddelandet om att en familj har behov av anpassade tider och att förskola varje dag inte fungerar alls för dem och deras barn. Det som skulle fungera är det de hade tidigare, dvs färre dagar på förskolan med längre tider, t ex till 14.
Förskolechefen Wallin svarade föräldern att en sådan anpassning ska utredas av Socialtjänsten, och hon lovade sända föräldern papper om detta.
Vi testar förskolechefens råd och ringer socialförvaltningen för att höra hur man gör för att få deras hjälp med att utreda behov av anpassade förskoletider. Där blir man förvånad, för man tycker att frågan tillhör Barn- och utbildningsförvaltningen.
Två välvilliga på socialtjänsten med god insikt i verksamheten berättar att de bara utreder barns förskolebehov om det är tung, social problematik och det handlar om mycket mer förskoletid eller andra särskilda insatser. Dessutom sker det sälllan, bara något enstaka fall vartannat år.
Det som barn- och utbildningsnämndens ordförande förespeglade i radio och som förskolechefen rådgav föräldern om, verkar alltså inte stämma.
______________________________________
Skolverket om skollagen och förskoletider: "Kommunerna måste kunna göra bedömningar lokalt i samråd med föräldrar och den förskolepersonal som känner barnen och familjernas behov bäst..." 
https://www.skolverket.se/…/ratt-till-forskola-och-fritidsh…
Vill du berätta?
Förskolepersonal, föräldrar, tjänstemän och politiskt tillsatta får anonymitet och källskydd hos oss om det önskas. Vi tar gärna emot berättelser också i fortsättningen, men skriver bara om sådant vi kan kontrollera.
I förskolefrågor är det nu många som vill och vågar berätta, och det är vi tacksamma för även om det bara är en bråkdel som vi skriver om.

Mer här:
https://www.facebook.com/stromstadsnyhet/photos/a.1211904585609126/1353533664779550/

Vad gör du nu? Vi talar med festivalarrangören



Sven Erik Brastad kan snart sova ut, men först ska allt riggas ned efter Strömstadsfestivalen. Han är en av de två från Nordic Festivals som stått för det mesta arbetet inför årets Strömstadsfestival. Nu har han och de andra snart packat ihop allt.

De två festivaldagarna samlade 7 000 besökare, berättar Sven Erik. Det är ettusen fler än förra året. 

En nyhet i år var att man hade flera festivalplatser i staden. Strömstads SPA-hotell för en dagscen och Skagerack Kulturhus för efterfest.

- Vi var på öppningen av Skagerack som kulturhus i vårvintras och tyckte det var kämpefint. Där ville vi ha efterfesten, och så blev det, säger Sven Erik.

Den största festen var också i år förlagd på Skeppsbroplatsen.
- Den är väldigt fin och att den är plan gör den är lätt att sätta upp infrastukturen. 

- Vi tycker liksom publiken att den ligger fantastiskt fint vid vattnet, och man får in frisk vind från havet.

Strömstads kommun har varit behjälplig också i år. 
- Utan det goda samarbetet hade det inte gått. De bistår med information och ger tillstånd för genomförandet, berättar Sven Erik.

Det är mycket att planera runt omkring en festival. Man ska söka tillstånd från räddningstjänsten, polisen, och utskänkningstillstånd. Så behövs bussar för att transportera folk hem liksom övernattningsställen. 

- De flesta sover över i Strömstad på hotell och camping, men några från Norge åker också hem i bussar till Sarpsborg, Fredrikstad och Halden.

- Folk ställer frågor till oss om det mesta och vi bistår med det vi kan. Var man kan parkera, om båtplatser, hotell och övernattningsställen till exempel. 

Festivalarrangörernas intryck är att folk tycker det är positivt med Strömstadsfestivalen, men det finns alltid något att förbättra.

- Vi vill bli bättre säger Sven Erik. Infrastrukturen och informationen kommer vi att jobba vidare på. 

- Vi vill fortsätta arrangera festivalen i Strömstad, det är ett fantastiskt ställe på gränsen mellan Sverige och Norge. Så länge publiken och kommunen tycker det är hyggligt kommer vi, lovar han.

- Målet är att bygga upp en god festival med stora artister som vill komma till Strömstad på sommaren.--
----------------------------
Festivalarrangöerrna tar emot synpunkter och förslag på post@stromstadfestivalen.se.
Här kommer filmer och bilder, och här ordväxlar många som var på festivalen:https://www.facebook.com/stromstadfestivalen
 medSven Erik Fuglerud Brastad.

Mer här:
https://www.facebook.com/stromstadsnyhet/photos/a.1211904585609126/1350248088441441/

Högt tryck i Strömstad!




5 augusti

Det har varit högt tryck på aktiviteter i Strömstad den senaste veckan. Bara något av det som samlat många människor: Kostertrafiken som slog rekord, Grenserittet med cyklister, politiker på torget och festival med fyra festivalområden och två scener på Skeppsbroplatsen!

--------------------------------------------------
 Artikel på Facebook med kommentarer här

Gemenskap i Strömstad växer på Facebook - över 100 grupper




Gemenskap i Strömstad växer på Facebook
=================================

1 augusti
Många som älskar livet i Strömstad är med i grupper på Facebook för utbyte, samarbete, vänskap och dialog över nätet. Sociala medier bidrar starkt till att öka gemenskap och förståelse mellan människor och berika bygdens själ.
Här är 95 grupper som samlar tusentals människor. Hittar du en grupp du vill gå med i - skriv namnet i Facebooks sökruta och sök inträde i gruppen!
Är du med i en grupp om Strömstad och som inte finns här? Lägg gärna till den i en kommentar!
95 GRUPPER SOM ENGAGERAR I STRÖMSTAD:
Du vet att du är från Strömstad när.... Strömstadsgruppen
"En grupp för att hålla liv i alla gamla profiler och nostalgi kring gamla minnesvärda ställen och upplevelser genom åren i Strömstad."
I love Strömstad
"Syftet är att se och fotografera vår kommuns värden och sprida vidare via vår Facebooksida."
Strömstad Kultur
"En grupp för strömstads kulturintresserade människor."
Föreningen Blå Film i Strömstad
Strömstads Poesisällskap
Kulturhäng Strömstad
Anslagstavlan Strömstad
"I den här gruppen platsar inlägg som; Händelser och aktiviteter i Strömstad, så som loppisar, ny öppning av café eller annat."
Strömstads anslagstavla
"Dela med er om vad som händer i Strömstads kommun: evenemang för vuxna/barn, konserter, kultur, turistattraktioner, föreningar."
Strömstad för Mångfald
"Välkommen till gruppen för alla oss som på ett eller annat vis vill engagera oss för ett mångfaldens Strömstad!
Här låter vi idéerna flöda och pratar mångfald i ett öppet forum där alla är välkomna att delta."
Strömstad Mot Rasism
Strömstads fria ord.
"Den här gruppen är till för alla som har en privat åsikt om vår fina stad Strömstad."
Dagens ROS i STRÖMSTAD
Gamla foton från Strömstad
Vi som är födda och uppväxta i Strömstad
*** Grupper med Kosteranknytning:
Koster, bilder filmer & annat
Boende På Koster
För oss som växt upp på Koster
Nordkoster camping lovers
Nordkoster - Nostalgi - George Smith och mera....
kosteröarna - köpes säljes bortskänkes
Smeknamn i Strömstad
"Skriv klassiska (eller inte klassiska) smeknamn på Strömstadfölk och om någon kan historien bakom namnet är det fritt fram att dela med sig!"
Kyrkis i Strömstad
"Mötesplats för alla som gästar Kyrkis i Strömstad."
Närproducerat Tanum-Strömstad
Strömstad rawfood
"Tema: RawFood.och hälsa. Träffar, kurser och gemenskap."
*** Föräldrar som vill påverka förskola/skola:
Engagerade föräldrar i Strömstad Kommun
3h Om Dagen! Nej Tack!!
Ekologisk mat i skolorna i Strömstads kommun!
samverkan Sotenäs Strömstad Tanum
Strömstad/Tanums Sköldkörtelgrupp
*** Köp- byt- och säljgrupper:
Bostadstorget Strömstad-Tanum
Köp, Sälj, Hyra Boende Strömstad
Köp, Sälj, Byt eller ge bort - Strömstad
Köp & Sälj begagnat i Strömstad & närliggande
Köp och sälj sport Strömstad och Tanum
köp och sälj bilar och biltillbehör Strömstad Tanum
Sälja Köpa eller Byta Baby/Barn saker i Strömstads & Tanum Området.
Köp och sälj möbler, vitvaror och inredning - Strömstad & Tanum
Djur och tillbehör. Köp/sälj/byt/ge bort. Strömstad/Tanum
SÖKES - Strömstad
Strömstad LOPPIS
Siboo - Tjänster i Strömstad & Tanum
Bortsprungna djur - Strömstad
Katthjälpen Strömstads Säljsida
E6:an trafikvarning Strömstad-Uddevalla
*** Hobby-,- aktivitets- och idrottsgrupper (ett axplock):
Snygglöparna i Strömstad
"Vi är Strömstad Löparklubbs motionärsgrupp! Vi tränar tillsammans varje tisdag kl 18:00 på Erlandseröds motionsspår."
Strömstad Brukshundklubb
Vi Hundägare Strömstad Och Tanum
Hundträning Tanum/Strömstad -Daisyś Hundägarservice
Hundar och Hundträning på Gårdsbutiken i Strömstad
Tjöstad gårds hundägareutbildning
Hundpensionat Tjöstad gård Tjöstad
Vi med höns i Strömstad/Tanumsområdet
Häst och ryttare Tanum, Strömstad, Svinesund med omnejd
Pokémon GO Strömstad
STRÖMSTAD SUMMER SESSIONS
Sticka i Strömstad
Virkglädje Strömstad - Tanum
Strömstad Paintball
strömstad skatepark
Strömstads Segelsällskap
Friskis & Svettis, Strömstad
Strömstad sportfiskeklubb Medlemssida
Strömstad sportfiskeklubbs öppna tävlingsgrupp
Strömstad tennis
Medlemmar Strömstad Golfklubb
Strömstad Löparkidz
IFK Strömstad knattar 11
IFK Strömstad Flickor 05
IFK Strömstad Pojkar 09
IFK Strömstad Knattar 12
IFK Strömstad's ledare
Gamla IFK Strömstad spelare/ledare
IFK Strömstad Oldboys
Medlemmar, Strömstad Gymnastikklubb
Ledare, Strömstad Gymnastikklubb
Röd, Strömstad Gymnastik
Strömstads Friidrottsförening (SIF)
Strömstad Tanums Konståkning aktiva åkare och tränare
Strömstad Thaiboxning
Cykling i Strömstad
Strömstad CK
Strömstad Roller Hockey Tournament
Strömstad HK P09-10
Strömstad HK P07-08
Strömstad HK F-08/09
Strömstad HK A-pojk
Strömstad HK Flickor 10/11
Strömstad HK P01-02
Kannjack Strömstad
Padeltennisserien i Strömstad
Kangeröd jaktskyttebana Strömstad
Jägarförbundet Strömstad JVK
Strömstad Jakt
Salsa/kizomba/tango Strömstad
Vi Vill Ha En BowlingHall I Strömstad!
----------------
FINNS INTE DIN GRUPP MED?
Tipsa gärna andra om den i kommentar till denna artikel!

Först publicerad här:
https://www.facebook.com/stromstadsnyhet/photos/a.1211904585609126/1343190779147172

Lars Haglund: Tänk först, gräv sen!


Krönika av Lars Haglund 30 juni:


Tänk först, gräv sen!
================
Den uppmaningen brukar stå som en påminnelse på grävmaskiner som gräver diken där det ligger elledningar. Det börjar kanske bli dags för kommunens tekniska nämnd att fundera lite längs samma linjer. 

Mullret börjar höras i folkdjupet. På Kaffedoppet, på arbetsplatser, på Plagen, på nätet, på bloggar och alla platser där åsikter utbyts mellan invånarna. Den s.k. centrumplanen som få har hört talas om men alltfler nu ser som ett reellt hot mot Strömstads centrum har redan rört upp känslorna till ungefär styv kuling.

Allt planlöst grävande och harvande i olika gatstumpar skapar oro. Asfaltbilar som kör fram och tillbaka i stadskärnan väcker blandade känslor och sprider förstämning bland de som fortfarande promenerar i stan. Vad är det egentligen som är på gång? 

Mängden asfalt som sprids ut över tidigare stenbelagda ytor blir alltmer omfattande och antalet vita linjer och symboler blir alltmer obegripliga i takt med att de ritas ut och omedelbart missförstås av alla som de förväntas leda runt i stan på ett organiserat och planlagt sätt. 

Men Strömstadsborna är nog inte skapta för att ledas. De föredrar att själva bestämma om de vill cykla, promenera eller ta bilen. Följaktligen kommer alla dessa pekpinnar, informationsskyltar, vägsymboler och streck att totalt nonchaleras. 

Inte heller lär de ha mycket till övers för de formuleringar som återfinns i kommunens egen tidskrift Allihopa, där det förklaras att ”planeringen ska värna och utveckla karaktären på de olika rummen i staden, olika platser ska kunna användas på olika sätt”. De flesta föredrar nog i likhet med mig själv att stadens olika paradplatser får fortsätta att spegla stadens karaktär och traditioner utan hjälp av meningslösa slogans och överambitiösa arbetsbin från den stora bikupa som Stadshuset utgör.

För omdaningen av stadskärnan har bara börjat. I och med att de omdiskuterade cykelbanorna längs Norra hamngatan, Surbrunnsgatan och på Torget nu är klara att förvirra alla de som fortfarande vill promenera. Åsa Torstensson (c) i spetsen för tekniska nämnden kallar dem ett experiment. I så fall är det ett ovanligt dyrbart experiment. Särskilt om de skall rivas upp igen och då rimligen åter förses med traditionell stenläggning.

Nästa steg blir nu att ta itu med att förändra Oscarsplatsen och Plagen. Man skall riva upp gatsten och lägga ut stenmjöl i stället. Man skall ta bort stenmurar och hugga ner träd för att sedan ersätta dessa med ”nya intressanta varierande träd”. Sedan skall det anläggas lekpark, klätterställningar, sättas upp informationstavlor så att alla kan hitta i staden och anläggas vattenspeglar och en vattenränna från Badhusgatan ner ner över Plagen. 

Många river sig i huvudet och frågar sig vem som kommit upp med alla dessa idéer och varför vi skall rota upp hela stadskärnan och förstöra de få platser vi har som innehåller det mesta av Strömstads kulturella själ. Man har svårt att ta till sig hela vidden av detta renoveringsarbete och de flesta man talar med verkar vara mer intresserade av att få veta hur man sätter stopp för dessa planer än för hur man skall genomföra dem. 

Entusiasmen är följaktligen behärskad och det står redan nu klart att stadens styrande håller på att få ett verkligt och helt självförvållat medborgaruppror på halsen lagom till höstens valrörelse.

Lars Haglund
Först publicerad här:
https://www.facebook.com/stromstadsnyhet/photos/a.1211904585609126/1306520466147537/

Radiodebatt om förskolebeslut

11 juli

Här kan man lyssna på en debatt som påverkar många förskolebarn och personal i Strömstads förskolor: 
http://www.radioprime.se/ljudklipp/debatt-15-timmars-barnen/

Debatten förs mellan Kerstin Karlsson, ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden, och Åsa Hammarstrøm, initiativtagare till gruppen '3h om dagen! nej tack!'.

Ämnet är Kerstins Karlsssons och nämndens beslut att förskolebarn som går deltid i förskolan endast ska kunna göra det mellan klockan 8-11 varje dag.

Lars Haglund: Är det cykeltvång på gång i Strömstad?


18 juni

Krönika av Lars Haglund:

Är det cykeltvång på gång i Strömstad?
==============================
Strömstad är en vacker småstad som det är trevligt att besöka. Man kan fortfarande ströva kring i stadskärnan och känna lite av atmosfären av gammal kuststad där båtar var nödvändiga för att livet skulle fungera. Det var en stad som levde av fiske och all verksamhet som växte upp kring denna basnäring.
Idag är Strömstad en handelsstad med helt andra varor än fisk. Och dessa varor och de som köper dem anländer med bil. Det är ett faktum. Och om Strömstad skall fortsätta leva av handel och turism så måste man acceptera detta faktum. Därför är det obegripligt att den nuvarande kommunledningen systematiskt försöker motarbeta sin egen basnäring genom att helt planlöst inrätta särskilda cykelbanor kors och tvärs genom själva stadskärnan.
Man inskränker därmed utrymmet för såväl gående som den nödvändiga yrkestrafiken och skär ner möjligheterna för de som är bilburna att ens kunna ställa ifrån sig bilen för att promenera, besöka caféer och restauranter och handla i centrum. Man sågar alltså av den gren som man själv sitter på.
Tanken bakom det hela är säkert god. Det är nyttigt att cykla och det är bra för miljön. Visst, men hur många är det som kommer att utnyttja dessa cykelbanor? I de stora städer ute i världen där cyklandet är utbrett cyklar man för att det är praktiskt, snabbt och miljövänligt. Men man cyklar inte till dessa städer utan man cyklar i dem. Och de är alla städer med få backar och små nivåskillnader.
Men det är ju inte så vi har det i Strömstad. Och man frågar sig därför om centrum skall anpassas för de Strömstadsbor som vill cykla inne i centrum eller om vi skall ge de gående en chans att få behålla de områden där de idag kan promenera?
Är det t.ex. vettigt att ta bort promenaden och parkbänkarna längs Strömsån på Norra hamngatan för att några få cyklister skall ha ensamrätt på den? Är det vettigt att dra en cykelbana över det område på torget där ingen misstänker att de står i vägen för en och annan cyklist?
Och framförallt, är det vettigt att lägga ett avsevärt antal miljoner skattekronor på att experimentera med cykelbanor som bara ett fåtal använder.
Lars Haglund

Först publicerad här:
https://www.facebook.com/stromstadsnyhet/photos/a.1211904585609126/1292880607511523/

Förberedelser för trädfällning på Oscarsplatsen


25 juli

Förberedelser för trädfällning på Oscarsplatsen
====================================

Oscarsplatsen har valts ut att ingå i det EU-finansierade projektet Urban Platsinnovation, och i kommunens skisser föreslås Oscarsplatsen bli en lekpark. I skisserna har man har skrivit in att "befintliga träd ersätts med nya intressanta varierande träd".
På kommunens hemsida för synpunkter har man skrivit att en inventering har visat att tre av almarna "är i dåligt skick och bör bytas ut av säkerhetsskäl".
I april beställdes en undersökning av träden, och kommunen uppger att det är denna man bygger på när man meddelar allmänheten att almarna ska tas ned.
Vi träffar arboristen som gjorde inspektionen, Pål Alexandersen, som har god erfarenhet och utbildning. Uppdraget han fick var att göra en visuell inspektion, som i det här fallet inneburit att han inspekterat träden från marken. I en visuell inspektion bedömer man trädens allmänna tillstånd och hur tidigare platsförändringar kan ha påverkat deras förutsättningar.
Pål Alexandersen är noga med att säga att han i sin inspektionsrapport som första alternativ rekommenderat borttagning av döda grenar. Om man väljer något annat så är alternativ två att fälla. Detta gäller de tre stora almarna som står i grupp på ena sidan om sopstationen, och de två almarna på andra sidan sopstationen, samt den minsta linden utanför caféet längst ut mot vattnet.
Det är många faktorer Alexandersen inte känner till som är nödvändiga för att fatta beslut om trädens kondition – allt från hur och när man grävt i rotområdet för Plagens stensättning och sopstationen, och hur och när man fyllt upp i gräsytan där träden står.
Alexandersen har också undersökt träden i stadsparken, och för de två stora lindarna där rekommenderat att man beställer ytterligare instrumentell undersökning, en så kallad "tomografi" där man med ultraljud bättre får en uppfattning om hur träden ser ut inuti. Samma mer noggranna granskning kan man självklart också göra för träden på Oscarsplatsen, berättar Pål Alexandersen.
Benoit Broussard är en annan arborist som tidigare arbetat med stadens träd. För ca tre år sedan gjorde hans medarbetare en kronrensning med borttagning av döda grenar i almarna på Oscarsplatsen. Han berättar att det var en del grenar - träden står i saltstänk och vindtryck från havet.
Pål Alexandersen uppskattar att almarna vid Oscarsplatsen är 100-150 år gamla. Det är svårt att avgöra ålder i träd är eftersom platsen de växer på bestämmer så mycket av deras tillväxt och kroppsspråk. Det man kan se av träd varierar också beroende på säsong, för med trädhammaren hör han större hålighet i träden nu än i våras vid första inspektionen.
Håligheter finns i stort sett i alla äldre träd, och träd kan liksom lyktstolpar vara stabila också när de är formade som rör.
Broussard och Alexandersen är eniga om att de inte sett tecken på någon almsjuka i Strömstad. Den slår annars ut hela almbeståndet i städer och har varit den största utmaningen för stadsplanerare för att återskapa stadsmiljöer med stora, tåliga trädsorter.
Arborist Douglas Wells, tidigare ordförande i branschorganisationen Sveriges Arboristförbund, värderar risker med hundratals träd varje år sedan 1996. Han har inte inspekterat träden i Strömstad, men vi tar upp frågor om inspektioner och värde på träd med honom.
- Om träden växer i sträv miljö innebär det att värdet ökar för de träd som redan står där. De har visat att just de klarat att anpassa sig till vindtryck och salt miljö, säger Douglas Wells.
Det är också erfarenheten från t ex England, berättar han. Där har nästan alla almar dött i almsjukan. De som överlevt står i kuststäder, och det tros bero på den salta luftmiljön.
- Att man får rensa döda grenar i äldre träd som växer i tuff miljö är helt normalt, berättar Douglas Wells.
- Om man grävt sönder trädens rötter är det ju ett planeringsfel från markägarens sida. Men det är mycket mer komplicerat än att man bara kan säga att all schaktning ger riskabla träd. I princip gäller att ser man inte tydliga tecken i träden så behöver man inte ta ned träden pga risk, säger Wells.
Hur ska man göra som arborist om en beställare vill att man ska bedöma risk med träden?
- Det är inte ovanligt att arborister skriver protokoll där fällning ingår som ett alternativ, för de vill självklart inte riskera att de får skulden om något händer med trädet. Men det är beställaren som väljer vad man ska göra med den information man får, berättar Wells.
- När jag gör besiktning eller inventering beskriver jag också allt som gäller för träden - både trädens miljö och det jag ser att träden visar mig av reaktioner. Men 90% av alla stadsträd jag kollar på är det låg risk med.
- Ju mer erfaren jag blivit och ju fler utbildningar jag gått, desto mer säker känner jag mig att säga att det ofta är låg risk också med många äldre träd som andra tror är farliga. Jag har också kunnat gå tillbaka till många träd som fått stå kvar där jag bedömt låg risk - och det gör att jag blir mer säker att kunna bedöma risk med träd.
- Det är vanligt att vi arborister i protokoll prioriterar alla dåliga punkter i träden och deras miljöer. Och när vi gör det läses protokollen på ett helt annat sätt av beställaren - som att alla träd med svårigheter måste fällas, säger Wells.
- Om beställaren känner sig osäker på min visuella inspektion och vill fälla trots att jag kommit fram till att trädet innebär låg risk, brukar jag rekommendera djupare inspektion. Det är upp till beställaren, säger Douglas Wells.

Artikeln först publicerad här: https://www.facebook.com/stromstadsnyhet/photos/a.1211904585609126/1334749079991342/

Kommunens idéskiss Oscarsplatsen: