STRÖMSTADS NYHETER

torsdag 13 december 2018

Dessa valdes till politiskt ansvariga i nämnderna

Här är politikerna som beslutar i kommunen från och med imorgon! De valdes av fullmäktige ikväll. 


Klicka på bilden så blir den större!














SÅ KONTAKTAR DU ANSVARIGA POLITIKER:

De flesta har en emailadress som är fornamn.efternamn@stromstad.se. 
Byt ut å, ä och ö i namnen mot a och o.
Så småningom kommer säkert kommunen att lägga ut alla kontaktuppgifter här .
Nu är det de tidigare politikerna listade där.

onsdag 5 december 2018

Nya tag med Canningprojektet - byggprojektet fortfarande stort

Bakgrunden är väl känd för Strömstadsborna: Kommunen hade ett avtal med Riksbyggen om att de skulle få bygga 440 lägenheter på Skeppsbroplatsen och Canning, och att kommunen skulle bekosta bergborttagning och infrastruktur till området, dvs vägar, VA-anslutningar, schaktning mm.

Oppositionen motsatte sig byggnation av fastigheter på Skeppsbroplatsen och fick efter valet majoritet. Nu har kommunen skrivit ett nytt ”tilläggsavtal” med Riksbyggen.

Det nya avtalet innebär:
  • Inga bostäder på Skeppsbroplatsen ska byggas. Om kommunen ändrar sig ska Riksbyggen ha första tjing.
  • Det tidigare avtalet beskrevs som 440 lägenheter (”44 000 ljus BTA”). I det nya tilläggsavtalet ska på betydligt mindre yta byggas bostäder motsvarande ”33 200 kvm ljus BTA”. Antal lägenheter som detta innebär är okänt än så länge.
  • Mer än halva berget ska fortfarande bort, på kommunens bekostnad
  • Andelen hyresrätter blir 1 på 5 lägenheter, resten blir bostadsrätter
  • Att bygga broar, strandpromenad, P-hus, bryggdäck vid Strömsån mm läggs utanför avtalet och kommer att läggas på kommunen att ta ställning till oberoende av bostadsbyggandet
  • Ny detaljplan hoppas man ska vara klar juli-september 2019

Klicka på bilden för att få den större!

UR NYA AVTALET:

Förra avtalet inbegrep också bostäder på Skeppsbroplatsen. Då beskrevs lägenheterna som 44 000 kvm ljus BTA, vilket Riksbyggen skrev motsvarade 440 lägenheter. Nu beskrivs storleken på bygget som 33 200 kvm ljus BTA för ett område på Canningtomten.

tisdag 4 december 2018

Tack för överväldigande stöd och intresse!

TACK ALLA  som efter anmälarattackerna på Facebook mot våra granskande artiklar givit dem ett rungande starkt stöd!

Anmälningarna har resulterat i kraftigt uppsving i läsningen av alla våra texter och ett ökat intresse från hela landet för vår ideella nyhetsverksamhet.

Det var nog inte det som anmälarna hoppades, men efter attacken, som ledde till att Facebook stängde ned artiklar i serien ”VI GRANSKAR”, har vi fått nya frivilligarbetare till vår grupp och flera nya supporters som ger värdefulla uppslag. För en ideellt arbetade grupp som vår innebär det att vi kommer att kunna granska kommunala beslut med större kraft än hittills.

Läsningen av vår Facebooksida har slagit rekord. Artikeln som startade anmälarattacken - granskningen av antalet anställda i kommunledningen - läses nu mest efter att vi la in den igen (på samma datum som den låg förut). Också denna lilla blogg har ökat, trots att anmälarna fick Facebook att omöjliggöra att vår bloggadress skrivs ut på Facebook.

Här är artikeln som Facebook-anmälarna riktade in sig på i första hand: Kommunledningens anställda 2014 och 2018 samt kommunstyrelsens kostnader.

I övrigt anmäldes och stängdes granskande artiklar om utbildningsverksamheten, samt den artikel som visar skillnader i antal för samtliga tjänster i kommunen 2014 och 2018. Samtliga lades in på nytt efter kort tid.

Många har frågat om vad man som supporter kan göra för att Facebook ska förstå att man vill ha granskningar kvar även om de anmäls. För tillfället kan man använda detta verktyg:

Tryck på bilden så blir den större!


















Två inlägg som också verkar ha inspirerat anmälarna skrevs i gruppen Strömstads Fria ord och anmäldes också. De innehöll korrekt information:
Kommunledningen: En chef per sex anställda.
Tekniska förvaltningen: En chef per 4,5 anställda.

Nu har vi garderat oss så att nästa anmälarattack som lyckas få Facebook att ta bort information kommer att resultera i duschar av spridning på flera nya sätt. För det har vi professionella grävande journalister att tacka, som nu anslutit oss till vår grupp.

Inom kort hoppas vi bli klara med två större granskningar som kommer att delas via artiklar på denna sida liksom på andra ställen.

På återhörande!

onsdag 28 november 2018

VI GRANSKAR: Inkomster för Strömstadsbor hos SCB

Strömstad hamnar på plats 283 av 290 i Statistiska Centralbyråns (SCB) statistik över kommuner med störst andel invånare som lever med varaktig låg ekonomisk standard. Alltså på 7e plats från slutet, där kommuner med störst andel invånare som har låg ekonomisk nivå finns.

Så här rapporterar SCB om antal personer som lever med varaktigt låg ekonomisk standard I Strömstad år 2016:
Samtliga: 1 705 personer, 15,9%
Över 20 år: 1 282 personer, 14,7%
Under 19 år: 424 personer, 2 %

Statistiken kan missta sig och detta tål att undersökas mer. För invånare som bor i kommunen men arbetar och skattar i Norge kan inkomstuppgifter saknas hos SCB. Vi fortsätter att undersöka, och om våra läsare har säkra uppgifter om hur många som har inkomst i Norge och som inte syns här så kikar vi gärna på det!

Grafen visar Fyrbodals kommuner och några kommuner till från Västra Götaland.

Klicka på bilden så blir den större.



onsdag 21 november 2018

VI GRANSKAR: Kommunens personal 2014 och nu

VI GRANSKAR: Så här har kommunens personal förändrats från 2014 till nu.
=============================

En chef kan arbeta i olika förvaltningar, och det kan personer med tekniska uppgifter också göra, liksom städare och administratörer. Här har vi listat personal utifrån typ av tjänst oberoende av vilken förvaltning de är anställda på.
Vi har utgått från kommunens personallistor 2014 och 2018 och kategoriserat personalen som kommunen själv gör, dvs efter SKLs koder för arbetsidentifikation. Antalet anger heltidsanställningar.

Uteslutna är personal i skola, förskola, fritidsverksamhet och vårdpersonal. De finns beskrivna i tidigare artiklar.  Man kan finna dem här, eller genom att söka i bildarkivet på vår Facebooksida. Där kan man också kommentera, och se andras kommentarer.


tisdag 20 november 2018

VI GRANSKAR kommunledningsförvaltningen

Skillnaderna från 2013 till nu, och förslagen för 2019 för kommunledsningsförvaltningen, som sorterar under kommunstyrelsen.
============================

Kommunledningsförvaltningen har ökat med nära 8 heltidstjänster från 2013.

Kommunstyrelsens ekonomi skiljer sig på ett sätt från de andra – de har överskridit sin budget under tre år sedan 2015.
En annan skillnad är att kraven på besparingar 2019 möts ned mindre drastiska åtgärder än på t ex skola och omsorg.
Förslaget från förra majoriten (+ Moderaterna) och från Socialdemokraterna i deras ”skuggbudget” är detsamma för kommunstyrelsen. Här är besparingarna:
  • Minskad hyreskostnad, från 10,2 till 5,9 miljoner (man tar in hyreskostnader från övriga förvaltningar)
  • Inte ersätta pensionsavgångar: En upphandlare som pensioneeras ersätts inte, besparing 642 000 kr. En nämndsekreterare ersätts med en heltid ytterligare i ”Kommuncenter” och andra får ökade tjänster och uppdrag, besparing 291 000 kr. En pensionsavgång för HR-specialist ersätts med annat för +500 000 kr, besparingen blir 234 000.
  • Inte anställa där man tidigare haft obesatt tjänst. (Drogförebyggande samordnare halvtid, 250 000 kr).
  • Samordna uppgifter med tekniska förvaltningen. (Miljöstrateg med halvtidstjänst samordnas med tekniska förvaltningen som ska nyrekrytera en miljöinformatör. Den befintliga miljöstrategen har under delar av 2018 endast bemannats en dag i veckan pga tjänstledighet).
  • Ett avtal på en lägenhet till författare i ett projekt som avslutades 2018 sägs upp (206 000 kr).
  • Kommunstyrelsens utställningsverksamhet i Lokstallet upphör (108 000 kr).
Klicka för större bilder








Denna artikel finns också på vår Facebooksida om du vill sätlla frågor eller kommentera.


fredag 16 november 2018

Lars Haglund om Strömstads äldsta stockankare

Krönikör Lars Haglund om Strömstads äldsta stockankare:

Låt ankaret återvända till hedersplatsen snarast!
====================================

Idag ligger Strömstads vackra 1700-tals skeppsankare bland avloppsrör, uppgrävd gatsten, trafikmärken och annan bråte i kommunens utomhusförråd i Grandalen. 

Annat är det med ankaret som stoltserar utanför Sjöhistoriska muséet i Stockholm, som är ett likadant stockankare. Det utgjorde symbolen för muséet när det öppnades 1938 och det har använts som logotype. Och det har kvar sin hedersplats på muséets framsida under alla aktiviteter som sker där.

Ankaret i Stockholm kommer från linjeskeppet ”Försiktigheten” som byggdes 1784 i Karlskrona. Det deltog i en rad berömda sjöslag och togs ur tjänst 1825.

Ankaret i Strömstad kan mycket väl ha varit ämnat för ett linjeskepp eller en fregatt, berättar man på Sjöhistoriska muséet. Det finns en del sådana bevarade och tiden stämmer med de skeppstyperna. Proportionerna med ankaret från ”Försiktigheten” stämmer också.




Susanna Allesson-Nyberg på Sjöhistoriska museéts samlingsavdelning skriver så här om just de ankare som användes på 1700-talet:

”Den store skeppsbyggmästaren på 1700-talet Fredrik Henrik af Chapman konstruerade olika standardtyper av ankare. Då hade de stora skeppen fyra stora ankare ombord. Ankarnas storlek valdes utifrån fartygets typ och storlek. Från denna tid finns flera ankare från linjeskepp bevarade, inte bara det från FÖRSIKTIGHETEN. Även från de mindre fregatterna finns ankare kvar.

De stora skeppen var utrustade med många och stora ankare. På fartygets främre del som kallas bog satt två kranankare eller bogankare. Det på babord sida kallades för dagligt ankare, det om styrbord benämndes töjankare.

Två ankare var placerade på relingarna; pliktankaret om styrbord och läggankaret om babord. Nere i rummet skulle finnas ett ankare i reserv. Dessutom utrustades skeppen med mindre ankare som kallades varpankare. De användes vid varpning, det vill säga förflyttning av fartyget i hamn eller skärgårdsområden” 


I den lokala Strömstadsdebatten om ankaret på Plagen har det framförts att ankaret är för stort för att ha kunnat sitta på ett fartyg. Det är uppenbarligen felaktigt. Vi är inte säkra än på om just Strömstads ankare suttit på ett fartyg eller varit beställt för ett fartyg och aldrig levererats. Men vi kan ganska säkert utgå från att ankaret tillverkats i den ankarsmedja som låg i bortre delen av Skeppsbroplatsen enligt den gamla karta från 1749 som finns på Strömstads museum. Ankaret har alltså tillverkats i Strömstad och har stannat - eller tillverkats där och kommit tillbaka.

Ankaret är ett historiskt föremål som snarast möjligt bör återplaceras på någon av Strömstads centrala platser. Strömstads välkände historiker, Bo Magnusson, har föreslagit att det placeras på den plats där det återfanns, d.v.s. på främre delen av Skeppsbroplatsen, och det är väl mycket rimligt. Till dess bör det tas tillbaka till Plagen varifrån det hastigt rycktes bort.

Restaurering av ankaret är inte en omfattande eller kostbar historia, som kommunen verkar ha gjort det till. På Sjöhistoriska museét, vars sakkunskap ingen kan ifrågasätta, anser man att det enda som behöver göras är att laga i de rötskadade delarna av stockens ena ända och sedan tjära stocken så som man gjorde på 1700-talet. Det är en mycket enkel åtgärd och det finns ju gott om sakkunskap i Strömstad som vet hur det går till.

I övrigt är ankaret i mycket gott skick och behöver bara fortsatt regelbundet underhåll med färg och tjära för att tjäna som symbol för Strömstad i ytterligare några sekel.

Det skulle vara en kulturhistorisk välgärning om den nya kommunledning som skall tillträda tar en återplacering av ankaret som ett prioriterat beslut. Det skulle kunna lindra de känslor som åsamkades när det hastigt lyftes bort och dumpades på ett skräplager. En första möjlig station är att lägga tillbaka det där det stod på Plagen, och därifrån fatta ett beslut om placering som är väl förankrat hos den historiskt engagerade befolkningen.

Till skillnad från andra ”förskönande” åtgärder i centrum kostar detta bara några hundra kronor för tjära och färg .

Lars Haglund
-----------------------------------------------

REDAKTIONENS FAKTA:

* Om Sjöhistoriska muséets systerankare: https://www.sjohistoriska.se/samlarna?p=8630

* Om kommunens ansats att göra en enkel åtgärd dyr och besvärlig: Offert har begärts in för att göra ett "åtgärdsprogram och kostnadsberäkning inför konservering av ett järnankare".
Kostnad för att göra en plan: 10 930 kr + 25% moms, dvs 13 662 kr.
  

torsdag 15 november 2018

VI GRANSKAR budgetförslag - skola

Till kommunfullmäktiges möte 22 november där budgeten för 2019 ska beslutas kommer finnas två huvudförslag.
Ett som Centern, Liberalerna, Miljöpartiet och Moderaterna står bakom och ett som kommer från Socialdemokraterna.


På skolområdet är budgetförslagen mycket lika, och båda innebär nedskärningar på nära 10 miljoner kr.

Det som Barn- och Utbildningsnämnden beslöt skulle vara de konkreta nedskärningarna var:

* Nedskärningar i särskilt stöd, främst elevassistenter 1,6 miljoner
* Minskad lärartäthet på Strömstad Gymnasium 3,5 miljoner
* Nedskärning i förskolans verksamhet 1,5 miljoner
* Minskad elevhälsopersonal 580 000 kr
* Minskade inköp/sämre kvalitet på inköp av elevers digitala undervisningsmedel 800 000 kr
* Avyttra roddförråd 125 000 kr



Målsättningarna i de två förslagen är också mycket lika. Ingen av dem nämner mål för hur man vill se att den obligatoriska grundskolan ger elever behörighet till gymnasiestudier. Båda förslagen visar låg målsättning i att elever ska klara målen i ämnena - att uppnå målet att 3 av 4 elever ska klara ämnena

Soc
ialdemokraterna vill se en något snabbare takt på behörigheter hos förskolepersonal, men vi ser inte att det följs upp med budgetförstärkning eller förändringar i beskrivningarna om hur man ska uppnå målet.

Tryck på bilden så blir den större.










En annan skillnad är att det i Socialdemokraternas förslag om verksamhetsåret för skola 2019 skrivs att det ska genomföras en utredning innan förändringsförslag genomförs. Det framgår inte vad som ska utredas eller inför vilka förändringar det ska utredas.
En av de stora, direkt märkbara effekterna av Barn- och utbildningsnämndens nedskärningsbesut var ju att antalet elevassistenter ska minskas, och antalet gymnasielärare.

I ett mejl till oss berättar Socialdemokraternas Ronnie Brorsson att (s) inte vill dra ned 1,6 miljoner på särskilt stöd, men vi ser inte detta i deras budgetförslag.



onsdag 14 november 2018

Slutbetyg 2018: Förbättring med två elever jämfört med 2017

Skillnaden på Strömstads skolresultat i slutbetyg mellan 2017 och 2018 är att två fler avgångselever i nian fick betyg så att de kommer in på gymnasiet, dvs minst yrkesgymnasium. Resultaten för elever i sexan och lågstadiets nationella prov visar också samma utveckling, dvs små skillnader från föregående års rekordlåga resultat.
Tryck på bilden så blir den större.

När vi började granska kommunens personalsatsningar från 2014 till nu, och sedan vi publicerade sammanställningen över personal i skolor har flera från skolans värld hört av sig till oss med sina erfarenheter och analyser.

Vi välkomnar detta och hoppas att fler gör sig hörda om vad de vill förbättra. Det finns ett stort engagemang hos skol- och förskolepersonal i kommunen som bör tas väl omhand och som bör generera aktivt lyssnande från de ansvariga i nämnden och förvaltningen. Om de ansvariga menar alllvar med att alla ska klara skolan i Strömstad gäller att man signalerar det nu och att personal blir hörda för vad de behöver.

Lärarförbundets nyss utkomna rankinglista visade på mycket dystra resultat för Strömstads lärarkår och för elevernas förutsättningar. Strömstad fortsätter att ligga bland de lägst rankade skolkommunerna, och Lärarförbundet förklarar att ” Hög sjukfrånvaro och låg andel utbildade lärare gör att Strömstad placerar sig bland de lågt rankade skolkommunerna”.

Dessutom larmar Lärarförbundet om situationen i fritidsverksamheten i Strömstad, där de skriver ”Kraftigt försämrad lärartäthet på fritidshemmen i Strömstad – mer än dubbelt så många elever per lärare”.

Vår undersökning där vi bland annat jämfört personal anställd i skolversamheterna 2014 och 2018 visar samma sak. Det är fler barn och elever per personal nu, färre utbildade och färre speciallärare.

Barn- och utbildningsförvaltningen har för 2019 föreslagit nedskärningar av bland annat särskilt stöd och fortsatt nedskärning på elevhälsopersonal.

Som kommentar till Lärarförbundets undersökning skriver de högst ansvariga på kommunens hemsida bland annat att de ”arbetat med olika strategiska frågor. (…) prioriterat ökade kunskapsresultat i grundskolan och utveckling av kommunens högstadieskola, Strömstiernaskolan. Att arbetet gett resultat visar sig nu (…) rakningen för andelen elever med godkända betyg i alla ämnen klättrat från plats 283 till plats 194.”

Och nämndens orförande säger:
- Det är mycket glädjande att nämndens prioriteringar och förvaltningens arbete gett resultat på elevernas kunskapsutveckling och att det avspeglar sig i rankningen.

Vi vet att personalen på Strömstiernaskolan arbetat hårt för att med sina förutsättningar behålla och till och med något kunna förbättra skolresultaten. Men om nämnden arbetat hårt för elevernas kunskapsutveckling och man kallar utvecklingen för ”glädjande” så är meritvärden, rankingresultat och nyckeltal sällan de verktyg som gör att samverkan kan utvecklas mellan beslutsfattare och de som arbetar i verksamheten.

För elever som går ut grundskolan hjälper det inte att meddela att ett genomsnittligt meritvärde i kommunen har höjts när man vill söka till fortsatta utbildningar och gymnasium. Det som gäller är att var och en har fått godkända betyg för att ha valfriheten att kunna läsa vidare.

Och det är inte bara i högstadiet som förutsättningarna för barnen läggs – det är på alla stadier. Ledningen måste lyssna och satsa på alla sina skolor.

Att blunda hjälper inte. Det är fortfarande en på fem elever som går ut 9-10 års grundskola i Strömstad utan att ha fått godkända betyg så att de kommer in på något gymnasieprogram. Även om antalet som klarade det 2018 ökade med 2 elever.

söndag 11 november 2018

VI GRANSKAR förskola, skola, gymnasium, fritids 2013-2019

VI GRANSKAR förskola, grundskola, gymnasium, fritids år 2013/14 och 2017/18

Vad har hänt i barn- och utbildningsförvaltningens ansvarsområden sedan 2013 till nu och vad planeras för 2019?
Vi kommer att redovisa detta i en serie artiklar.

Detta har skett i verksamheterna från läsåret 2013/14 till nu:
-        * Antalet barn och elever per lärare i grundskola och förskolor har ökat
-       *  Antalet speciallärare och specialpedagoger har minskat betydligt
-       *  Andelen pedagogiskt behörig och utbildad personal minskar i hela skolverksamheten
-        * Antalet barn per fritidpedagog har ökat dramatiskt, elevgrupperna har dessutom förstorats märkbart
-        * Lärares sjukskrivningstal är större än på de flesta håll i landet
-        * Elevernas betyg i 6an och 9an är på lägre nivå än under hela tidigare 2000-talet

Barn- och utbildningsnämnden har föreslagit nedskärningar i verksamheten, som vi beskrev här.

Kommunens budget för barn och elever kommer att avgöras den 22 november i fullmäktige.
Vi återkommer med ytterligare beskrivningar av läget som elever och skolpersonal befinner sig i och vi välkomnar alla i verksamheten att delge sina berättelser.
Tryck på billden så blir den större!

Strömstads partier behöver din hjälp

PARTIERNA I STRÖMSTAD KAN INTE KOMMA ÖVERENS om hur kommunen ska styras efter valet. GE DEM DITT FÖRSLAG genom att gå in på denna sajt, flytta partiklossarna till vänster för att forma din favoritmajoritet.
Forma din majoritet här , klipp ur och kopiera bilden och skicka in på partiernas eller vår Facebooksida.
Ta klossarna, lägg till vänster och skapa den majoritet du vill se!




torsdag 1 november 2018

Skolkataloger i Strömstad – ett minne blott?


Chefen för Barn- och utbildningsförvaltningen Nicklas Faritzon fattade beslut om att skolfotografering inte ska ske i kommunen. Nätverket Föräldrarnas Röst i Strömstad, FRIS, har gjort en en undersökning bland sina medlemmar och fann att beslutet hade stöd av fem personer. 187 ville ha skolkatalogen kvar.

De flesta kommuner har kvar skolfotografering, men det finns också kommuner som fattat samma beslut som Nicklas Faritzon. Några har beslutat att rektorn på varje skola får avgöra, och i de fallen finns skolfotograferingen oftast kvar. När rektor, lärare, elever och föräldrar har dialog om skolfotografering kan man oftast lösa de problem som vissa upplever.

Några kommuner fattade beslut om att slopa skolfotografering för att man trodde att den nya EU-förordningen om dataskydd (GDPR) förhindrade. Men förordningen stoppar inte skolfotografering, som bland annat SKL tydligt visar i sina råd (länk nedan).

Strömstads Tidning har utbildningschefen inte anfört GDPR men andra skäl till att han fattat beslut om att skopa skolfotograferingen:
- Fotograferingen tar tid från ordinarie undervisning.
- Yngre barn med skyddad identitet kan ha svårt att förstå varför de inte får delta.
- Vissa föräldrar upplever att det är jobbigt att få förfrågan om köp från fotoföretaget hemskickat.
- Vi har ingen skyldighet att erbjuda fotograferingen, och det är problematiskt att låta privata företag tjäna pengar i skolans lokaler.

Om Nicklas Faritzon valt att ta upp de problem han upplevt med fler i skolverksamheten och med elever och föräldrar är vår gissning att skolfotograferingen och katalogerna skulle ha varit kvar i någon form.

Läs mer:

Elever uttalar sig i Bohuslänningen

Föräldrar i Strömstad diskuterar på Facebook, gruppen FRIS 

onsdag 31 oktober 2018

Strömstad på plats 7 i dyraste VA-avgift

I förslaget om mål och budget för tekniska förvaltningen 2019 finns inte mål om att sänka avgifter. Istället föreslås ett antal höjningar av avgifter, som syns i listan här:


Tryck på bilden så blir den större!

I förordet till tekniska förvaltningens budgetförslag nämns att tekniska förvaltningens kostnader och uppdrag inte lätt kan jämföras med andra kommuner, till exempel genom SKLs databas Kolada.

Men det finns andra källor för att kunna jämföra. T ex samlar branschorganisationen Svenskt Vatten utmärkta data om kommuners VA-taxor, dvs vad vatten (och avlopp) kostar medborgare.

I år hamnade Strömstad på sjunde plats för dyraste VA-avgift av landets 290 kommuner.


tisdag 30 oktober 2018

VI GRANSKAR: Tekniska förvaltningen 2014, nu och 2019





VI GRANSKAR: Tekniska förvaltningen 2014 – 2018 – vad har förändrats och vad planeras?
=============================================================
Tekniska förvaltningens fasta personal har ökat i alla sina delar de senaste fyra åren, till skillnad från Socialförvaltningens som vi visade i förra artikeln. 

På tekniska förvaltningen finns nära 15 fler fasta heltidstjänster nu jämfört med hösten 2014.






”Organisationen har vuxit utan en samlad struktur och styrning”, skriver förvaltningschefen till tekniska nämndens möte den 9 oktober. Därför anlitade man en extern konsult för att göra en ”genomlysning och ett förslag till ny organisation”. 

I den nya organisationen ingår att mer ska kunna beslutas av tjänstemän utan nämndbeslut, och att förvaltningschef ska kunna fatta beslut i samråd enbart med ordföranden i fall som man anser brådskande.  I den nya ordningen ska förvaltningschefen också kunna utse ombud att tala för kommunen inför domstolar, samt ska kunna ansöka om utdelande av viten utan inblandning av nämnden. Handläggare ska själva kunna påföra avgifter för prövning, handläggning och tillsyner.
(Se TN protokoll 9 oktober 2018).

Den omorganisation som nämnden sagt ja till, är beroende av en mer toppstyrd delegationsordning, där förvaltningschef och andra tjänstemän får mer beslutanderätt och där chef och ordförande kan fatta fler beslut utan nämnden.

Ur förvaltningschefen Roland Kindslätts förslag till nämden om omorganisation, beslutad på nämndmötet 9/10:





Omorganisationen som beslutats innebär inte färre personal och heller ingen ekonomisk besparing.
Roland Kindslätts förslag till Tekniska nämnden 5/10-18 Dnr TN/2018-0495
























Planerade ekonomiska förändringar för 2019, beslutade i tekniska nämnden:
-        Höja parkeringsavgifterna i samliga parkeringsautomater. Ökad intäkt 900 000 kr.
-        Höja avgifterna för parkeringstillstånd för funktionsnedsatta. 100 000 kr.
-        Fälla mer skog. Ökad intäkt 700 000 kr.
-        Minska vinterväghållningen, plogning, saltning. Besparing 600 000 kr.
-        Höja avgifterna för Kosterfärjan (årskort till 400 kr och enkelresor till 15 kr). Ökad intäkt 400 000.
-        Höja arrenden. Ökad intäkt 300 000 kr.
-        Höja taxan för försäljare på kommunens mark, t ex för att ha marknadsstånd på torget. Ökad intäkt 200 000 kr.
-        Höja kostnaderna för att med båt ligga i gästhamnarna. Ökad intäkt 300 000.
-        Ej ersätta en gatuarbetare som pensioneras (men nämnden håller öppet att hyra in extern personal). Eventuell besparing 404 000 kr.
-        Mark- och exploateringsverksamheten använder kommunens bilpool istället för egna fordon. Besparing 300 000 kr.

Slutgiltigt beslut om detta fattas i kommunfullmäktige den 22 november.




lördag 27 oktober 2018

Trafikverket, Strömstads kommun och rondellen i Vik


Det har uppstått diskussioner på flera ställen om hur det gick till när Trafikverket byggde rondellen i Vik, och om kommunen hade chans att påverka rondellbygget. Trafikverket har samråd om andra trafikfrågor och rondeller med kommunen, som syns i dokumentet i slutet av artikeln.
Här ligger den nybyggda rondellen.
Bakgrunden till diskussionen om rondellen i Vik är att det finns andra ställen som är långt mer angelägna att bygga rondeller på.

Vi har inte granskat hur besluten om rondellen i Vik gjorts, men för den som vill göra det kan man börja med Trafikverket och ställa frågor till dem om hur det gick till i det aktuella fallet, t ex efter läsning här.


Här är en diskussion som uppstått i Strömstads Tidning och fortsättning på deras Facebooksida: Strömstads tidning, debattsida och facebook


Socialdemokraterna i Strömstad informerar om ett samråd som kommunstyrelsens arbetsutskott haft med Trafikverket om Vik-rondellen efter bygget: här.

De skriver:
"
I dag har vi i kommunstyrelsens arbetsutskott haft samråd med Trafikverket. 
Vi berättade förstås om hur förvånade vi blivit över att det plötsligt byggts en rondell vid Vik, utan att vi har fått info och utan att den egentligen behövs. Trafikverket beklagade detta. 
Många av vägarna på utsidan Strömstads tätort är Trafikverkets vägar och de ansvarar även för Grålösvägen i Skee och för Ringvägen i stan.
Här kan vi Strömstadspolitiker bara önska och driva på om vi vill ha någon förändring.
Vi tryckte bl.a. på om behovet av rondell vid korsningen Ringvägen/Karlsgatan, rondell vid infarten till Daftö och behovet av trafiksäker korsning Grålösvägen/164.
Trafikverket håller bl.a. på att titta på en förändring av rondellen vid Räddningstjänsten, i syfte att undvika köbildning ut på E6."





Här ett exempel på samråd mellan Trafikverket och kommunen i en annan rondell- och trafikfråga.