STRÖMSTADS NYHETER

onsdag 29 maj 2019

"Inget är beslutat" men i P4 väst meddelas om nedskärningar


Nya kommundirektören Mats Brocker berättade igår för P4 Väst att kommunen ska dra ned 10 miljoner på sina verksamheter nästa år, trots att överskottet i kommunen var 30 miljoner och för bolagen ca 10 miljoner.


En av nedskärningarna ska göras genom att ”man slår samman verksamheter i lokaler”, att man delar vaktmästare samt genom att stänga två skolor – den på Koster och Tjärnö, meddelar han journalisten.

Skälen han uppger för att man ska skära ned i verksamheterna är i princip citerade från SKLs senaste ekonomirapport. Där beskrivs att högkonjunkturen ser ut att plana ut. Där finns också beskrivningarna om att de stora framtida belastningarna för kommunernas ekonomi är landets höga medelålder (fler som får leva länge) samt befolkningstillväxten (barn och unga).

Men Mats Brocker nämner också något nytt: ”Vi kommer att ha oförutsedda kostnader som kommer att öka”.

Vi kommer självklart ställa frågor till Brocker om vilka oförutsedda och ökande kostnader detta kan vara.

En annan fråga kommer också gå till kommunstyrelsens ordförande Kent Hansson: Hur har beslutet om de här nedskärningarna fattats? Fram till radioprogrammet igår har den officiella hållningen varit att inget är beslutat.

Den 14 maj hade kommunen diskussionsmöte en hel dag om budgeten - alla förvaltningchefer och ordförandena i nämnderna samt några till. Kent Hansson har avstått att svara på våra frågor om vilka som närvarade, vilka frågor som fanns på agendan och vilka som var föredragande.

Hans svar har varit att ”I nuläget är vi inne process där inga beslut är fattade och de diskussioner som förs är interna.”

Men så lät det inte i radion igår.


Här kan du lyssna

måndag 27 maj 2019

EU-valet - Strömstad röstar!

Fler röstade i EU-valet än förra gången, men Strömstad ligger fortfarande lågt på 45,3%.

Bra bevakning av hur det gick i valet finns i Strömstads tidning.

Artiklar ur Strömstads Tidning




















En analys av Sören Eriksson med hur delar i Strömstads kommun röstade kan du läsa här. 




















Så här gick det i EU sammanlagt. Källa SVT Rapport.








LEDARE Låt inte framtiden för Strömstads skolor bli en pajkastningsfråga

Tryck på bilden så blir texten tydligare!

Kerstin Karlsson (L) och Hans-Inge Sältenberg (C) skriver i en debattartikel i Strömstads tidning idag att avsikten med skolutredningen var en förutsättningslös granskning. Därefter berättar de i artikeln att de fått signaler om ytterligare krympt ekonomi för 2020 och det då beslutades om att göra översyn av skolstrukturen.
Artikeln förvirrar mer än den reder ut. Den leder till pajkastning i ett läge där Strömstad behöver politiker som visar tydlig vilja och samarbetar kring konkreta förslag som förbättrar skolverksamheten.
Du kan läsa protokollet själv där Barn- och utbildningsnämnden beslöt att utreda skolstrukturen.
*** Att utreda skolstrukturen var en budgetfråga, beslutad i nämnden under "Mål och budget" ootober 2018.
*** I protokollet där man beskriver beslutet om att utreda skolstrukturen är det tydligt att förvaltningschefen har en särskilt ivrig roll i att få politikerna att förstå att skolstrukturen ska utredas "i förhållande till likvärdighet och ekonomi" och han "poängterar dock att nämnden fortsatt behöver jobba med effektiviseringar".
*** Av tre förslag på hur man skulle skära ned skolbudgeten var (S) endast för att se över skolstrukturen. (M) hade någon invändning mot att se över hur man söker statsbidrag. Majoriteten var dock eniga om alla tre förslagen; att se över statsbidragen, att hitta andra nedskärningsmöjligheter än genom skolstrukturen och att utreda skolstrukturen.
Den här debattartikeln förtydligar inte - den verkar mest vara till för pajkastning mellan politiker som kan mycket bättre - både från förra och denna nämnden!
Det vore bättre om de fokuserade på att hitta bra lösningar som skapar bättre ekonomi för skolorna än vad partipajkastning gör.
Att lägga ned skolor som en pengabesparing kan bli lika osmart som att lägga ned Beatebergsgården. Såg bra ut i budgeten i ungefär fem minuter. Sedan var man tvungen att öppna den igen pga platsbrist och nu överväger socialchefen att anmäla kommunen till IVO för att man inte kan uppfylla lagen om att ge äldre boenden i tid.
Detta är fördyrande, och allt talar för att en skolnedläggning på öarna blir det också.

tisdag 21 maj 2019

LEDARE: Skolpolitiker bör styra kommunens skolpolitik



Nu har 140 dagar gått sedan de nya politikerna tågade in i Barn- och utbildningsnämnden (BUN). Den nämndens politiker är ansvariga för att rätt förutsättningar ges till Strömstads skolor, förskolor, gymnasium och fritidsverksamhet. 

Störst ansvar för ledningen av arbetet har ordföranden Lena Martinsson från Socialdemokraterna. Nu börjar hennes partis politik på skolområdet få konturer. 

På tre områden har hennes politik blivit tydligare: 

1. Hon satsar på mycket dialog och utökad information. Ansatserna är bra, men förlorar sitt värde när det inte kombineras med större öppenhet och tydlighet i vad hon och hennes parti vill åstadkomma för kommunens utbildningsverksamhet. Beslut som planeras av nämnden kringgärdas av fler förklaringar om hur dialogsscheman och beslutsprocedurer ser ut - än vad partiet vill åstadkomma med sin skolpolitik. 

Att följa andra politikers vilja utanför nämnden verkar vara viktigare än att ge skolor de förutsättningar som behövs. Skolpolitiken i BUN riskerar därför att reduceras till att bli en nedmonteringsverkstad. 

2. Hittills har socialdemokraterna i BUN accepterat ett nedskärningsförslag på skolan på ca 4 miljoner kronor för nästa år. Det har partikamraterna ”uppe” i budgetberedningen beslutat; Kent Hansson och Mats Granberg, med stöd av Liberalernas Lars Tysklind och Moderaternas Mikael Cederbratt.

Det finns tydliga tecken på att BUNs ordförande och andra ledamöter kommer att beskriva läget som att de inte har något annat val än att skära ned – trots uteblivna försök att hålla utbildningssektorn fri från nedskärningar. 

3. Klart framstår också att utredningen ”Möjliga effektiviseringar av skolstruktur” har ett syfte som BUNs ordförande hittills inte velat vika ifrån: Utredningens fokus ska vara att båda ö-skolorna kan läggas ned. 

Alternativ till nedläggning för att skapa en bättre skolstruktur än idag vill hon alls inte utreda. Hon har heller hittills inte visat intresse för att vidga perspektiven med att utreda nedläggningseffekter för näringarna på öarna, för de tilltänkta fastlandsskolorna som ska ta emot eleverna, för påverkan på kommunens skolresultat och annat av betydelse. 

Utredningen har inte ens gjort en realistisk beräkning av vad det kostar med säkra transporter av småbarnen, ökade behov av särskilt stöd när barnen kommer i storklasser, ökat behov av fritidsverksamhet i väntan på båtar, ökade behov av förberedelser för barntillsyn vid inställda båtar, linjebussar osv. 

Utåt brukar nedskärningsaktiviteter i kommuner besvaras med följande logik: 

  • inget är beslutat än 
  • vi har inget val för det är redan beslutat 
  • våra nedskärningar är i alla fall bättre än de andras 
  • det är så här det går till i en kommunal demokrati 


Att ”inget är beslutat förrän i kommunfullmäktige i november” kanske kan lugna någon enstaka av alla dem som nu engagerar sig i utbildningsverksamhetens väl och ve. Men om man läser beslutet från budgetberedning, senaste årsredovisningen och ekonomichefens alster så är det tydligt att de tycker att det bästa är att skära ned i alla kommunens verksamheter för att öka vinstmarginalen i kommunen. 

Mest tycker de att det ska skäras i skola och omsorg, enligt devisen att med samma % bantning på nämnderna blir det solidariskt. Skola, vård och omsorg får med den siffersolidariteten störst nedskärningar. 

Däremot har budgetberedningens nedskärningsbeslut inte diskuterats i offentligheten än. När debatt uppstår hos allmänheten och bland medlemmar i partierna kan man utnyttja de formella möjligheterna att inte gå vidare på tidigare beslut ända fram till fullmäktige i november. I ett budgetbeslut kan man hålla vissa sektorer i samhället fria från nedskärningar. Till november är alla beslutsfattare fria att riva upp eller modifiera. 

Budgetberedningens beslut hade ju inget med kommunens satta mål för utbildningen eller skolornas behov att göra – och därmed kan det med fördel och utan prestige rivas upp. 

Men till dess skolpolitikerna klargör vad de vill med skolverksamheten i Strömstad får vi gissa oss till hur de kommer att förklara de tilltänkta, praktiska nedskärningsförslagen som de nu mekar med. 

Så här gissar vi att BUN-ordförandes generella förklaringar kommer att se ut: 
- Det är jobbigt för mig att skära ned, men jag har inget val. 
- Vi skär i alla fall inte ned lika mycket som förra BUN ville göra. 
- Det är förra nämndens fel att vi måste lägga ned de två öskolorna, det var ju de som beslöt att utreda skolstrukturen. 
- Alla verksamheter ’måste’ solidariskt spara pengar och bli ’effektivare’ – kommunen ska amortera ned lånen och vi står inför andra viktiga(re) investeringar. 
- Vi ligger ändå bra till med skola och ger verksamheten mer pengar på vissa områden om man jämför med (vissa) andra kommuner. 
 - Det går ju bra i vår grundskola enligt SKLs rankinglista, där har vi hoppat upp i år. 

Vi hoppas att vi har fel. Men om dessa är riktiga gissningar på vad som kommer att vara skolpolitikernas förklaringar finns en hel del att diskutera. Och säkert om man använder andra argument också. 


Om budgetberedningen inte tycker de har något annat val än att ge BUN ett sparkrav och BUN inte tycker att de har något annat val än att göra vad budgetberedningen tycker – då präglas skolpolitiken av något helt annat än just skolpolitik. Ansvaret för hur det blir med skolans förutsättningar tas då av - ingen. 

Det vore bättre om Strömstads utbildningsminister, BUNs ordförande och alla andra i nämnden har utbildningens mål i sikte och hävdar dem när partikamrater utanför nämnden smider planer för kommunens ekonomiska prioriteringar. Skolpolitik bör drivas av skolpolitiker – för skolans bästa. 

Cilla Lundström 
21 maj 2019

lördag 18 maj 2019

KOLUMN: Skee – Göteborg på 20 minuter


KOLUMN – personligt hållen text

Under andra halvan av 1800-talet gjordes en stor satsning på att bygga stambanor för järnväg genom Sverige. Dessa banor har sedan dess haft stor betydelse för Sveriges utveckling, men är nu rejält ålderstigna.

Fyrpartiöverenskommelsen i januari 2019 mellan S, MP, C och L innebär att man ska verka för att bygga nya snabbare tågförbindelser mellan Stockholm, Göteborg och Malmö som ska gå i 250 km/h. Detta har diskuterats under många år men har hittills stupat på de höga kostnaderna, den långa genomförandetiden och de begränsade vinsterna med projektet.

Jag presenterar här tre förslag till riksdagsbeslut som ett alternativ till att nu hasta fram starten på att med traditionell tågteknik bygga en sådan höghastighetsbana.

1. Stoppa planerna och projekteringen av en höghastighetsbana
Stockholm – Jönköping – Göteborg – Malmö

  • Ett flertal av varandra oberoende utredningar av detta projekt pekar alla i samma riktning.
  • Mervärdet av marginellt snabbare kommunikationer mellan Sveriges tre största städer är litet.
  • Kostnaderna är mycket höga och kommer likt en gökunge att tränga undan nödvändiga förbättringar i det nuvarande järnvägsnätet och under lång tid omöjliggöra mer framtidsinriktade satsningar, t ex förbättringar av Bohusbanan.
  • När banan någon gång i framtiden är färdigbyggd kommer den att vara hopplöst omodern, dyr att underhålla och omsprungen av den tekniska utvecklingen. Slutresultatet skulle lämpligen kunna komma att kallas Göta Kanal 2.


2. Satsa resurser på att nu bygga bort de värsta flaskhalsarna i det befintliga järnvägsnätet. Fokusera på satsningar med omedelbar nyttoeffekt.
  • Störst positiv miljö- och samhällseffekt får ökade satsningar på de sträckor som berör det vardagliga pendlandet och tyngre godstransporter.Dubbelspår Göteborg – Oslo är ett exempel på en sådan satsning. 70 procent av norsk varuexport körs idag på E6an och skeppas ut från Göteborgs hamn.
  • Skee skulle kunna bli en järnvägsknut i norra Bohuslän med ett stickspår in till Strömstad.
  •  I övrigt handlar det bland annat om olika typer av eftersatt underhåll, omkörningsspår, fyrspår på vissa ställen och förbättringar av trafikplatser.

3. Starta en seriös utredning gällande möjligheterna för en stegvis utbyggnad av magnettåg med målet att frigöra kapacitet i befintligt järnvägsnät och i princip kunna ersätta nuvarande inrikesflyg för persontransporter och lätt gods.

Traditionell järnvägsteknik innebär mycket stora investerings- och underhållskostnader. Om man istället bygger magnettåg på pelare skulle stora fördelar uppnås.

·       Bättre
I Shanghai finns sedan drygt 15 år tillbaka magnettåg som går i 430 km/h och i Kina byggs nu i stor skala magnettåg som kommer att gå i 600 km/h. Med snabbt magnettåg skulle det ta 1 dryg timme att åka från Stockholm till Malmö jämfört med snabbtågets närmare 3 timmar. Eller Skee – Göteborg 20 minuter, jämfört med dagens närmare 3 timmar på gamla Bohusbanan.

·       Kortare byggtid
Genom att bygga en magnetbana på prefabricerade pelare skulle det vara möjligt att efter färdig projektering kunna täcka in hela Sverige på mindre än 10 år.

·       Billigare
En prefabricerad magnettågsbana på pelare kostar mindre än 70% av kostnaden för en snabbtågsbana att bygga och underhållskostnaderna blir ungefär 30%.

·       Säkrare
Ett magnettåg på pelare skulle inte riskera att krocka med vare sig andra fordon, större djur eller människor. De planskilda korsningarna får man på köpet.

Listan på magnettågets fördelar kan göras mycket längre. Tex är accelerations- och inbromsningstiden mycket kortare vilket gör att man kan ha fler stationer utan att den totala restiden ökar lika mycket. Magnetbanan tål betydligt tvärare svängar och brantare backar vilket gör den enklare att passa in i naturen. Magnettåg är också betydligt tystare än traditiella tåg.

En utbyggnad av magnettåg skulle med fördel ske samordnat med våra grannländer, men kan även ske som ett svenskt initiativ med viss Norge- och Danmark-samverkan.

För att i princip kunna ersätta svenskt inrikesflyg skulle det behöva byggas fem banor:
Stockholm – Jönköping – Malmö
Jönköping – Göteborg
Malmö – Göteborg – Skee - Oslo
Oslo – Stockholm
Stockholm – Kiruna

Detta är frågor som måste beslutas på nationell nivå, men vad tycker strömstadsbor och strömstadspolitiker?
Jan Wogel
Båtviken

tisdag 14 maj 2019

Förvaltningen: Det går att lägga ned skolorna

Föga överraskande kom barn- och utbildningsförvaltningen fram till att det går bra att lägga ned Kosters och Tjärnös skola.
Det visar de i sin utredning på sex sidor som man jobbat fram sedan man fick uppdraget i oktober förra året. Utredningens rubrik är ”Möjliga effektiviseringar av skolstruktur”.
Utrednigen är tydlig på en punkt – att den inte handlar om att utreda kommunens bästa möjliga skolstruktur. Inte heller att den handlar om hur en ny struktur kan förbättra Strömstads skolresultat, eller om hur den kan skapa bättre arbetsmiljö för lärare och elever. Utredningen handlar istället om precis det som står tydlligt och klart i den:
”Utgångspunkten i utredningsarbetet har varit att undersöka om det finns möjligheter att göra effektiviseringar i skolstrukturen för att minska barn- och utblldningsnämndens kostnader.”












Dokumentet säger sig behandla åtta perspektiv på saken men i de få rader som handlar om ”framtida möjligheter”, ”studieresultat” och ”Barnperspektivet” finns ett antal sakfel och underliga beskrivningar. T ex så sägs att ”Studieresultaten på Tjärnö och Koster har stora likheter med studieresultaten på övriga skolor i kommunen” vilket är fel. Båda öskolorna har länge haft bättre resultat.
Tidigare har ett argument för skolnedläggning varit att det är svårt att rekrytera behöriga lärare till ö-skolorna. Utredningen behandlar detta som en generell fråga ”Till Koster är det svårare att rektytera eftersom det krävs att läraren bor på ön, om inte arbetsdagarna ska bli långa genom avfärd från Strömstad 06.25 och återkomst 15.50 eller 17.40.” Det nämns inte att Kosterskolan nyligen rekryterat en väl meriterad och behörig lärare, som velat bosätta sig just på Koster i sin fastighet när möjligheten kom att få arbeta i skolan.
Problemet som beskrivs för lärare med långa restider nämns inte för 6-9-åringarna om deras Kosterskola läggs ned. Det är samma båttider för dem och borde betraktas som ännu längre arbetsdagar för mindre barn.
Eftersom båda ö-skolorna nu har behörig personal i högre andel än i övriga kommunen, så resonerar man att ”Om skolverksamheten på Tjärnö och Koster avvecklas kommer de legitimerade behöriga lärarna där att kunna ersätta obehöriga lärare på andra skolor”. Den lilla men viktiga detaljen om öarnas behöriga lärare kommer att vilja flytta och pendla till dessa skolor är något som utredningen inte redovisar.
Den hårda nöten med skolskjuts för 6-9-åringar behandlas högst rudimentärt. Man konstaterar i princip att ett skolskjutskort för buss kostar 4 251 kronor per år och att det finnns plats på linjebussarna för Tjärnöbarnen. För Kosterbarnen konstateras att ”Från Koster åker eleverna årskurs 4-9 med Kostertrafiken till norra hamnen och går eller cyklar sedan till sin skola.” I utredningen saknas hur man tänkt och räknat på skolskjuts för de små barnen.
En annan detalj i förvaltningens förslag på nedläggning av skolorna är att de ändå tänkt behålla båda förskolorna på öarna, och ha kvar de enstaka barn som utan skolelever skulle gå kvar. Resonemangen gälller tydligen inte för förskolebarnen som skulle bli kvar, som utredningen skriver om skolbarn ”--i en grupp på fem till tio elever finns inte så många alternativa relationer”.
Förskolans enstaka barn kan ändå vara kvar i sina lokaler och med sin personal, för att kostnaderna för måltider och städning skulle minska till att bara gälla förskoledelen av Tjärnö skola, resonerar förvaltningen. Eller så kan man ha en lägenhet eller köpa en villa på Tjärnö – utan att utredningen redovisar möjliga kostnader för detta. Det låter inte helt ekonomiskt genomtänkt.
På Koster kan de ordna dagbarnvårdare, resonerar utrdarna och kostnader för det får inte politikerna veta i den här utredningen. Förvaltningens riktllinjer och tariffer för kommande dagbarnvårdare i kommunen är fortfarande inte klara och inte heller har man kommunicerat med de potentiella aktörerna om vad de kommer att kräva. Utredningen berör inte heller vad det kommer att kosta kommunen att ha fler aktörer än idag.
Besparingarna inkluderar inte någon kompensation eller ökad kostnad för de skolor som vid nedläggning på öarna skulle ta emot ett ökat elevantal. Inte heller visas kostnader för personalstöd för elever med behov av hjälp med de långa skolresorna. Uträkningarna visar heller inte vad eventuellt ökad fritidsvistelse i väntan på skolskjutsar kostar kommunen.
Summan av denna tänkta – eller ogenomtänkta - besparingen att lägga ned två skolor skulle bli 2,1 miljoner kronor, menar utredningen. Frågan är om denna skrivelse får politikerna att känna sig säkra på de ekonomiska konsekvenserna i debatten med medborgarna.
---------------------------------------

Läs utredningen som vi lägger som fil i Facebookgruppen Föräldrarnas röst i Strömstad FRIS.

söndag 12 maj 2019

10 miljoner i bidrag till äldre och unga från Socialstyrelsen


Här är listan på bidrag till kommunen från Socialstyrelsen från 2017 till nu. 
Det största bidraget 5,8 miljoner kronor fick kommunen för att öka bemanningen till äldre.
Många av de övriga bidragen har fåtts för ansökningar om förstärkningar i verksamheter för barn och unga.

Tryck på bilden så blir den tydligare!

torsdag 9 maj 2019

55 miljoner till skolan och förskolan – här är listan

55 miljoner kronor har kommunen ansökt och fått av Skolverket från 2017 till nu. Kommunen har lagt in flera ansökningar för 2019 som har goda chanser att ge mer pengar.

Ett av områdena som fått störst pengastöd är för att skapa mindre barngrupper i förskolan – 16,5 miljoner. Ett annat som fått stort pengastöd är lågstadiesatsningar - 6,5 miljoner. För att stärka specialpedagogik och elevhälsa har skolverksamheten fått 5,2 miljoner.

Här är listan över Skolverkets bidrag som kommit in för att stärka förskola och skola i Strömstad:

År månad
Typ av bidrag
Belopp kr
201701
Utb. Fritidshemssatsningen
172 836
201701
Utb_Lågstadiesatsningen
1 084 951
201701
Läslyftet 1617 VT2017
135 000
201702
Utbetalning för asylsökande
1 153 187
201703
Maxtaxa mars 2017
1 656 715
201703
Kvalitetssäkrande Mars 2017
313 080
201704
Statsb_papperslösa barn_VT17
73 369
201704
Utb_Lågstadiesatsningen
1 084 950
201704
Utb_Fritidshemssatsningen
172 836
201705
Utb elevhälsa 2017
320 000
201706
Utb nordiska elever VT 2017
253 500
201706
Skolbiblotek 2017-2018
202 229
201706
Skolbibl 2017-2018_1
101 114
201706
Lärarlönelyftet VT17
1 726 796
201706
Samordnare för nyanlända 2017
138 200
201706
Läxhjälp_vt2017
147 000
201706
KT VT 17
850 000
201706
Bidrag Läsl_skolan ht 2017
27 750
201706
Läslyftetiförsk._ht2017
49 000
201708
Utb. Nr 1 Lågstadiesatsningen
618 562
201708
Utb. Nr1 Fritidshemssatsning
151 126
201708
Mindre barngrupper 2017:2018:1
1 954 000
201708
Läxhjälp_ht2017
147 000
201709
Kvalitetssäkrande Sept 2017
313 080
201709
Maxtaxa Sept 2017
1 656 715
201711
Statsb_papperslösa barn_HT17
76 443
201711
Utb. Nr2 Fritidshemssatsning
151 126
201711
Utb. Nr 2 Lågstadiesatsningen
618 562
201711
Läs o skrivutveckling-resebidrag
8 000
201711
Ökad jämlikhet 2017
952 232
201711
Lärarlönelyftet HT17
1 728 824
201711
Statsbidrag nordiska elever HT2017
113 750
201712
KT HT 17
850 000
201712
Insatsbidr. Nyan.elevers lär.
171 000
201712
STATSBIDRAG ÖVRIGA 2017
18 900
201712
IMP_R_1718
792 181
201712
Gymnasial lärling HT17
481 250
201801
Utb. Nr 3 Lågstadiesatsningen 17/18
618 562
201801
Utb. Nr3 Fritidshemssatsning 17/18
151 126
201801
Mindre barngrupper 2017:2018:2
1 954 000
201801
Läslyftetiförskolan_vt2017
49 000
201801
Statsbidrag_Läslyftet_skolan vt2018
27 750
201801
Skolbibl 2017-2018_2
101 115
201803
Läxhjälp_vt18
96 250
201803
Kvalitetssäkrande mars 2018
316 104
201803
Maxtaxa mars 2018
1 613 448
201803
Statsb_papperslösa barn_VT18
65 683
201804
Behörighetsgivade ylär VT18
61 550
201804
Högsk.Specialped. VT18
66 080
201804
Introduktionsprogram 2018
500 612
201804
Utb. Nr 4 Lågstadiesatsningen 17/18
618 560
201804
Utb. Nr4 Fritidshemssatsning 17/18
151 127
201804
Förstärkt elevhälsa 2018
330 000
201804
Förstärkt specped 2018
633 150
201804
Förstärkt elevhälsa 2018
330 000
201804
Förstärkt specped 2018
633 150
201805
FortbildningSva/SfiVT2018
61 040
201805
Tilläggsutb intro.program 2018
476 975
201805
Gymnasial lärling VT18
445 000
201806
Samordnare VT18
60 950
201806
Lärarlönelyftet VT18
1 703 908
201806
KT VT 18
722 500
201806
Utb. Nr1 Fritidshemssatsning
302 397
201806
Utb. Nr 1 Lågstadiesatsningen
618 936
201806
Ökad jämlikhet 2018
463 927
201806
Statsb nordiska elever VT18
43 387
201808
Mindre barngrupper 2018/19:1
2 176 875
201808
Läxhjälp_ht18
96 250
201809
Maxtaxa sept 2018
1 613 447
201809
Kvalitetssäkrande sept 2018
316 104
201809
Utb. Nr 2 Lågstadiesatsningen
618 936
201809
Utb. Nr2 Fritidshemssatsning
302 397
201810
Utveckla sfi 2018
134 600
201810
Utb. Nr 1 Lågstadiesatsningen
618 936
201810
Ökad jämlikhet 2018
463 927
201810
Statsb_papperslösa barn_HT18
66 164
201810
Statsbidrag Likvärdig Skola 2018
1 605 499
201811
Rekryterande insatser 2018
65 000
201811
Statsbidr. LOV SOMMAR 2018
24 000
201811
Statsbidrag Nyanlända elever HT18
392 000
201811
KT HT18
680 000
201811
Samordnare HT18
60 950
201812
Ansökan HT 2018 HP SPEC
132 160
201812
Ansökan HT 2018 SVA SFI
61 040
201812
Ansökan HT 2018 HP SPEC
132 160
201812
Lärarlönelyftet HT18
1 561 642
201812
Gymnasial lärling HT 2018
526 250
201812
Nordiska elever HT 18
86 775
201901
Fritidshemssatsningen.201819.u3
302 397
201901
Lågstadiesatsningen.201819.u3
618 936
201901
Mindre barngrupper 2018/19:2
2 176 875
201903
Behörighetsgivande VT19
228 299
201903
Maxtaxa 2019.u1
1 474 922
201903
Kvalitetssakrande atgarder 2019.u1
317 472
201903
Specialpedagogik VT19
165 200
201903
Specialpedagogik VT19
165 200
201903
Högskolestudier i sva och sfi VT19
61 040
201903
Lagstadiesatsningen.201819.u4
618 935
201903
Fritidshemssatsningen.201819.u4
302 395
201903
LäxhjälpHM_2019_VT
12 500
201904
Papperslosa barn.2019.u1
56 603
201904
Statsbidrag för en likvärdig skola 
2 766 975
201904
Statsbidrag för introprogram 2019
192 069

SUMMA
54 876 480