STRÖMSTADS NYHETER

onsdag 31 oktober 2018

Strömstad på plats 7 i dyraste VA-avgift

I förslaget om mål och budget för tekniska förvaltningen 2019 finns inte mål om att sänka avgifter. Istället föreslås ett antal höjningar av avgifter, som syns i listan här:


Tryck på bilden så blir den större!

I förordet till tekniska förvaltningens budgetförslag nämns att tekniska förvaltningens kostnader och uppdrag inte lätt kan jämföras med andra kommuner, till exempel genom SKLs databas Kolada.

Men det finns andra källor för att kunna jämföra. T ex samlar branschorganisationen Svenskt Vatten utmärkta data om kommuners VA-taxor, dvs vad vatten (och avlopp) kostar medborgare.

I år hamnade Strömstad på sjunde plats för dyraste VA-avgift av landets 290 kommuner.


tisdag 30 oktober 2018

VI GRANSKAR: Tekniska förvaltningen 2014, nu och 2019





VI GRANSKAR: Tekniska förvaltningen 2014 – 2018 – vad har förändrats och vad planeras?
=============================================================
Tekniska förvaltningens fasta personal har ökat i alla sina delar de senaste fyra åren, till skillnad från Socialförvaltningens som vi visade i förra artikeln. 

På tekniska förvaltningen finns nära 15 fler fasta heltidstjänster nu jämfört med hösten 2014.






”Organisationen har vuxit utan en samlad struktur och styrning”, skriver förvaltningschefen till tekniska nämndens möte den 9 oktober. Därför anlitade man en extern konsult för att göra en ”genomlysning och ett förslag till ny organisation”. 

I den nya organisationen ingår att mer ska kunna beslutas av tjänstemän utan nämndbeslut, och att förvaltningschef ska kunna fatta beslut i samråd enbart med ordföranden i fall som man anser brådskande.  I den nya ordningen ska förvaltningschefen också kunna utse ombud att tala för kommunen inför domstolar, samt ska kunna ansöka om utdelande av viten utan inblandning av nämnden. Handläggare ska själva kunna påföra avgifter för prövning, handläggning och tillsyner.
(Se TN protokoll 9 oktober 2018).

Den omorganisation som nämnden sagt ja till, är beroende av en mer toppstyrd delegationsordning, där förvaltningschef och andra tjänstemän får mer beslutanderätt och där chef och ordförande kan fatta fler beslut utan nämnden.

Ur förvaltningschefen Roland Kindslätts förslag till nämden om omorganisation, beslutad på nämndmötet 9/10:





Omorganisationen som beslutats innebär inte färre personal och heller ingen ekonomisk besparing.
Roland Kindslätts förslag till Tekniska nämnden 5/10-18 Dnr TN/2018-0495
























Planerade ekonomiska förändringar för 2019, beslutade i tekniska nämnden:
-        Höja parkeringsavgifterna i samliga parkeringsautomater. Ökad intäkt 900 000 kr.
-        Höja avgifterna för parkeringstillstånd för funktionsnedsatta. 100 000 kr.
-        Fälla mer skog. Ökad intäkt 700 000 kr.
-        Minska vinterväghållningen, plogning, saltning. Besparing 600 000 kr.
-        Höja avgifterna för Kosterfärjan (årskort till 400 kr och enkelresor till 15 kr). Ökad intäkt 400 000.
-        Höja arrenden. Ökad intäkt 300 000 kr.
-        Höja taxan för försäljare på kommunens mark, t ex för att ha marknadsstånd på torget. Ökad intäkt 200 000 kr.
-        Höja kostnaderna för att med båt ligga i gästhamnarna. Ökad intäkt 300 000.
-        Ej ersätta en gatuarbetare som pensioneras (men nämnden håller öppet att hyra in extern personal). Eventuell besparing 404 000 kr.
-        Mark- och exploateringsverksamheten använder kommunens bilpool istället för egna fordon. Besparing 300 000 kr.

Slutgiltigt beslut om detta fattas i kommunfullmäktige den 22 november.




lördag 27 oktober 2018

Trafikverket, Strömstads kommun och rondellen i Vik


Det har uppstått diskussioner på flera ställen om hur det gick till när Trafikverket byggde rondellen i Vik, och om kommunen hade chans att påverka rondellbygget. Trafikverket har samråd om andra trafikfrågor och rondeller med kommunen, som syns i dokumentet i slutet av artikeln.
Här ligger den nybyggda rondellen.
Bakgrunden till diskussionen om rondellen i Vik är att det finns andra ställen som är långt mer angelägna att bygga rondeller på.

Vi har inte granskat hur besluten om rondellen i Vik gjorts, men för den som vill göra det kan man börja med Trafikverket och ställa frågor till dem om hur det gick till i det aktuella fallet, t ex efter läsning här.


Här är en diskussion som uppstått i Strömstads Tidning och fortsättning på deras Facebooksida: Strömstads tidning, debattsida och facebook


Socialdemokraterna i Strömstad informerar om ett samråd som kommunstyrelsens arbetsutskott haft med Trafikverket om Vik-rondellen efter bygget: här.

De skriver:
"
I dag har vi i kommunstyrelsens arbetsutskott haft samråd med Trafikverket. 
Vi berättade förstås om hur förvånade vi blivit över att det plötsligt byggts en rondell vid Vik, utan att vi har fått info och utan att den egentligen behövs. Trafikverket beklagade detta. 
Många av vägarna på utsidan Strömstads tätort är Trafikverkets vägar och de ansvarar även för Grålösvägen i Skee och för Ringvägen i stan.
Här kan vi Strömstadspolitiker bara önska och driva på om vi vill ha någon förändring.
Vi tryckte bl.a. på om behovet av rondell vid korsningen Ringvägen/Karlsgatan, rondell vid infarten till Daftö och behovet av trafiksäker korsning Grålösvägen/164.
Trafikverket håller bl.a. på att titta på en förändring av rondellen vid Räddningstjänsten, i syfte att undvika köbildning ut på E6."





Här ett exempel på samråd mellan Trafikverket och kommunen i en annan rondell- och trafikfråga.



torsdag 25 oktober 2018

Första fullmäktige efter valet - en thriller

Ikväll hölls första kommunfullmäktigemötet efter valet. Ända till mötets omröstningar har det varit oklart vem som blir fullmäktiges ordförande och vilka i övrigt som kommer att stötta vilka i att välja  kommunens ledning för de kommande fyra åren.

Vi följer mötet, antecknar och fotar i realtid på Facebook.
Vill du följa mötets diskussioner och beslut - läs här.

VI GRANSKAR: Vård och omsorg 2014 – 2018 – vad har förändrats?

Socialförvaltningen har ökat antalet personal med nära 16 heltidstjänster sedan 2014, och har nu 464 heltidstjänster totalt. Frågan vi ställt oss är var personalökningen gjorts, och om någon personal minskat.

Socialförvaltningen har fått fyra nya chefstjänster de senaste fyra åren. Man har också fått 16 fler heltidstjänster för hantverkararbete; diversearbetare, trädgårdsarbetare, chaufförer bland annat. Ökat har också antal handläggare, behandlare och kursledare med 13 heltidstjänster.

Däremot har man minskat på vårdpersonal med 24 heltidstjänster (39 personer). Rehabpersonal har minskat med nära 3 heltidstjänster. Och antalet socialsekreterare har minskat med 2,4 heltidstjänster.
Klicka på billden så bllir den större!

tisdag 23 oktober 2018

VI GRANSKAR. Personalutvecklingen i förvaltningarna 2014-2018


Vi fortsätter att granska: Personalutveckling per förvaltning i Strömstad


År 2018 antalet kommunala heltidstjänster: 1 212, fördelat på 1 295 personer.
År 2014 antalet kommunala heltidstjänster: 1 121, fördelat på 1 222 personer.

Totalt är det alltså 91 fler heltidstjänster i kommunen idag, jämfört med för fyra år sedan.

De flesta kommunala anställningar är i verksamheter som omsorg och skola, men det är inte de som proportionellt ökat mest.

Hur det ser ut är lite olika ut för verksamhetsområdena. Socialförvaltningens administratörer är t ex färre, liksom i barn- och utbildningsverksamheten. Däremot har antalet chefer ökat i alla förvaltningar.

Så som i bilden ser det ut om man jämför 2014 med 2018.









RÖTT: Chefspersonal
GULT: Administrationspersonal
BLÅTT: Anställda i verksamheten

söndag 21 oktober 2018

VI GRANSKAR: Stor satsning på chefer och administration - lite på verksamhet



GRANSKNING: Stor satsning på chefer och administration - lite på verksamhet
======================================================
Vi har granskat kommunens prioriteringar från 2014 till nu. Vad har man satsat på och vad har fått mindre av de gemensamma medlen?

Om man slår samman all personal anställd av kommunen ser man att under åren 2014-18 gjordes kraftiga förstärkningar på chefsnivåer och att öka administrationspersonal. För personal till verksamheterna är det endast små ökningar.

*** Ledningsfunktioner med chefer och mellanchefer har ökat mest, 23%. Här är exempel på titlar: Ekonomichefer, IT-chefer, HR-chefer, kommunikationschefer, processledare, utvecklingschef, förrådschef, biståndschefer, sakområdeschefer, verksamhetschefer, enhetschefer, avdelningschefer, förvaltningschefer och andra mellanchefer.Nu har kommunen 57 heltidstjänster med chefstitel. 


*** Administrativa tjänster har ökat näst mest, med 19%. Här är exempel på titlar: HR-specialister, kommunikatörer, administratörer, controllers, ekonomer, ekominadministratörer, folkhälsostrateger, sekreterare, vägledare, miljöstrateger, näringslivsutvecklare, personaladministratörer, processledare, receptionister, redovisningsansvariga, redovisningsekonomer, registratorer, systemförvaltare, säkerhetssamordnare, tillgänglighetssamordnare, upph
andlare, utredare, utvecklingsstrateger, webansvariga, koordinatöörer, bygglovshandläggare, miljöplanerare, GIS-samordnare, byggnadsingenjörer, nämndsekreterare, assistenter, samhällsbyggnadsjurist, naturvårdsstrateger, IT-samordnare, systemförvaltare, projektsamordnare, konsumentsekreterare, psykiatrisamordnare, enhetschefer, kvalitetscontrollers, nämndsekreterare, metodutvecklare, verksamhetsutvecklare, avgiftshandläggare, metodstödjare, handläggare, bemanningsadministratörer.


Nu har kommunen dryga 83 heltidstjänster för administrativa uppgifter 

*** Tjänster i verksamheterna har ökat minst, 6%. Här exempel på titlar: Sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden, lärare, lärarassistenter, skolkurator, speciallärare, förskollärare, fritidspedagoger, barnskötare, bibliotikarier, kockar, köksbiträden, städare/lokalvårdare, vårdare, personliga assistenter, boendestödjare, sjukgymnaster, driftstekniker, socialsekreterare, biståndshandläggare, naturvårdare, reparatörer, snickare, chaufförer, anläggningsarbetare, renhållningsarbetare, diversearbetare.
------------------------
Källa: Kommunens personallistor, kategoriserade efter SKL:s AID-koder.