STRÖMSTADS NYHETER

lördag 8 augusti 2020

Strömstads vidunderliga röster - Marie Kellerman

En av de sångröster man ryser av och som ekat över havet i sommar är Marie Kellermans. Hon och maken Krille Kellerman uppträdde på Laholmen i slutet av juli för andra året i rad.

Marie har en röst med spännvidd från klassisk solosång till rivig, rostig rock som gör att håren reser sig. Hon går mellan att uttrycka längtan, sorg, glädje, vrede och kärlek i ett andetag. Tillsammans med Krilles säkra och varierade gitarrspel blir kompositionen spännande.

I detta klipp gör de ett eget arrangemang av Bruno Mars låt Gorilla

Musiken gör Marie och Krille vid sidan om sina vanliga jobb som egenföretagare och livet med två små döttrar. De gör covers på bland annat Fred Åkerström, Simon and Garfunkel, Pink Floyd, Lady Gaga, Metallica, Foo Fighters och Dio som de uppträder på fester och krogar med.


Så här beskriver Marie själv deras musikaliska bakgrunder:

”Musikaliskt har vi båda alltid varit aktiva. Krille har spelat gitarr och även trummor i olika rockband, bl.a Aggressive Chill, Snowy Shaw och Mäbe från unga år. Jag har sjungit mycket i körer, bla Östfolds Operakor, och varit solist i olika sammanhang inom olika genres som ex klassiskt, pop och musikal, på tex bröllop, begravningar o fester.

Vår individuella musikalitet kommer från olika håll, när vi gör det tillsammans gör det vårt rockduoupplägg speciellt. Krille med alla sina effektpedaler som gör att hans gitarr låter ’mer’ och ger en intressantare ljudbild än en klassisk trubadur. Även jag har en effektpedal som gör att jag ibland lägger ’kör’ på mig själv. Allt detta för att skapa bredd o dynamik och ge publiken en maxad upplevelse trots att vi ’bara’ är två personer på scenen. Vi älskar det vi gör.”

Här finns fler lyssningsvärda klipp från spelningen på Laholmen i juli:
Klipp 1
Klipp 2
Klipp 3

LÄS MER:

För nära tio år sedan sjöng Marie opera i Halden.
Artikel i Strömstads tidning från 2011.


Krille Kellerman om spelningen med artikesten Snowy Shaw i Strömstads Tidning (betal-artikel)


Nymålat – Herbert Mudsams porträtt av Nordkoster

Den storslagna naturen i Strömstads skärgård har inspirerat många konstnärer genom tiderna. Här är två knappt torra oljemålningar av Herbert Mudsam med miljöer från Nordkoster, där han och makan bor merparten av året.

Har man varit intresserad av bilar har man under flera decennier stött på Herberts tekniska illustrationer liksom mer konstnärliga porträtteringar av äldre bilar. Men han lyckas fånga formerna hos Silltången och Basteviken på Nordkoster också.





söndag 2 augusti 2020

Strömstad efter Corona - del 1
















Coronapandemin har ställt mycket på ända i såväl i Sverige som i resten av världen. I ett svenskt perspektiv sticker Strömstad ut på två sätt; låg smittspridning men drastiska konsekvenser för näringslivet. Sannolikt kommer mycket i Strömstad att förändras för lång tid framåt när Coronapandemin väl klingat ut.

Vi har en utmaning framför oss och ett flertal röster har redan hörts i diskussionerna om vad som är rätt väg för Strömstad efter Corona. Här ett axplock:

* 31 maj skrev Chefredaktör Gunilla Håkansson i Strömstads Tidning (STNB) ”Vad är Strömstad utan norrmän?”
* 16 juni skrev Staffan Tunbrå i STNB "Att norrmännen uteblir är bra för Strömstad på sikt"
* 10 juli skrev nyhetschef Jakob Simonson i STNB ”Drömmen om ständig tillväxt är ett luftslott”

Liberalerna har motionerat om en företagskuvös på Bastekärr i syfte att bredda näringslivet. Kommunalrådet Kent Hansson (s) har i flera sammanhang vädjat om stöd för att öppna gränsen mellan Norge och Sverige.

Strömstads Nyheter vill gärna bidra till att låta fler röster höras och mötas i dessa diskussioner och publicerar därför texter i detta ämne. Alla är välkomna att här på Facebook kommentera texter skrivna av andra. Du kan också bidra med ett eget inlägg. Mejla texten till stromstads.nyheter@gmail.com

-------------------------

Först ut i vår artikelserie är Andreas Hansson, ambulanssjuksköterska och aktiv i Centerpartiet.

Andreas Hansson om Strömstad efter Corona
===================================
Coronaviruset har satt mycket på sin spets och förändrat en hel värld. Restriktionerna som finns för att skydda hälsan hos oss medmänniskor medförde tyvärr många negativa effekter på näringslivet. Strömstad med stora delar av näringslivet i turism och handel har blivit extra utsatt.

Jag ser Strömstad som en stad i unik miljö med havet i centrum och livet i fokus. Strömstadsbor är speciella, det finns en glöd för hembygden, alla kämpar för att Strömstad ska vara bästa tänkbara platsen att leva och verka på. Företagare, omsorgspersonal, lärare ja, alla Strömstadsbor jobbar varje dag att göra Strömstad till en bättre plats för oss att leva och verka i.
Den kraften tror jag kommer driva vår kommun in i en ljus framtid bortom Corona pandemin.

Kommunen måste självklart vara en aktiv part för att Strömstad ska utvecklas närmsta tiden. Jag anser att näringslivet behöver extra stöd och samarbete med kommunen vilket gör att det behövs återanställas en näringslivssamordnare snarast. Den nya närlingslivssamordnaren bör då få tydliga uppdrag att aktivt försöka behålla och locka nya företag till Strömstad.

För att fler företag ska få möjlighet att blomstra måste de verksamheter som bara finns sommartid få stöd för att utvecklas till att finnas året runt. Tillsammans med företagarna ska kommunen samarbeta med en långsiktig gemensam riktning mot ett hållbart näringsliv. En sån plattform borde vara genom nystartade Strömstad o CO där företagare och kommunen i samråd hittar den gemensamma vägen framåt.

Vidare måste kommunen se till att detaljplaner anpassas så att näringslivet kan få möjlighet att utvecklas. Det får inte finnas byråkratiska hinder för att driva en bra närodlad verksamhet. Kommunen behöver också anpassa sina egna investeringar och inköp för att stödja lokala producenter och näringsidkare.

Jag tror på att framtiden måste bli grön! Kvar finns något ännu större och värre, klimatkrisen. Strömstad kommun bör ligga i framkant gällande att ställa om. Vi måste värna om närodlade varor och tjänster och se till att möjliggöra för grön teknik och grönt företagande.

Vi strömstadsbor måste också försöka ändra våra levnadsvanor till att till exempel handla närproducerat och handla i våra lokala butiker istället för på internet. Äta på en lokal restaurang någon gång eller kanske hemestra på en camping eller ett hotell i kommunen. Om vi stödjer våra företag så finns de kvar när vi behöver dem som mest. För att handla i och som arbetsgivare.

Jobbar vi med detta så är jag övertygad om att Strömstad kommer vara en stark kommun in i framtiden!

Andreas Hansson (C)
---
Åsikterna som framförs i denna artikel är skribentens egna.

fredag 10 juli 2020

Under längtan hit - res tillbaka i tiden!

Detta är sommaren då många längtar till Strömstad, till öarna, havet, naturen och sommarlivet här.
Kanske kan det vara läge för tillbakablickar? Här är 18 fantastiska kortfilmer om Strömstads dramatiska historia och detektivarbetet som utförs idag för att upptäcka mer.
I youtubefilmerna berättar flera kända Strömstadshistoriker från Strömstads Museum och Strömstads  Historieförening. Experterna som medverkar är Ulf HanssonBo Magnusson, Christina Toreld och Linnea Nordell.
Filmerna i serien "Historiska Strömstad" ligger på Youtube under "Arkeologikanalen" och görs på uppdrag av Bohusläns Museum i samarbete med Strömstads kommun, Strömstads Historieförening och Strömstads Museum.
Boka in kortfilmsstunder med alla som längtar hit!

Här finns spellistan!




torsdag 25 juni 2020

Apoteken i coronatider – ”var god dröj”








En av våra sommarskribenter tog på sig uppdraget att höra med de sju apoteken i Strömstad hur de förberett sig för turistsäsongen med tanke på att hålla smittrisken nere. Här är hans rapport:

"Du får nu tre val

Idag tänkte jag inleda sommarvistelsen i Strömstad med att göra några inköp på Apoteket. Tidigare fanns det bara ett sådant i Strömstad och dit gick det att ringa med ett lokalt nummer. Idag ville jag som laglydig medborgare ringa för att höra hur jag som människa i riskgrupp skulle bära mig åt för att handla på ett smittsäkert sätt.

Det var inte helt enkelt. Googlesökningen visade nu på sju apotek. Alla, inklusive det gamla hederliga vid torget, har såna där otrevliga 0771-nummer som man inte kommer åt utan att först titta på diverse annonser om joggingskor eller liknande. När man så småningom hittar det fullständiga numret och ringer det så hamnar man i kundservice, en inrättning som i bästa fall sitter någonstans i Sverige.

När man ställer den enkla frågan om att bli kopplad till apoteket i Strömstad så blir motfrågan: Vad gäller det? Jag förklarade att jag behövde inhämta information om hur man handlar säkert på just det apoteket. Jag fick då erbjudandet att vänta kvar medan den person jag talade med ringde upp Strömstad och ställde min fråga. Men jag hade ju en del följdfrågor också, sa jag. Han tänkte över detta, men veknade sedan och kopplade fram mig. Även om det var mot bolagets policy.

Jag fick tala med en dam som vänligt förklarade att det gick att handla on-line och få varor hemsända. Men om beställningen inte gick ner i brevlådan fick jag hämta den på Pressbyrån på andra sidan torget. Det lät ju inte särskilt säkert. Och inte särskilt rationellt heller.

- Kan ni lämna ut till mig om jag väntar utanför butiken och betalar med swish?
- Jo, det går bra.
- Hur meddelar jag mig med apoteket om att jag väntar utanför?
- Ring oss.
- Men då hamnar jag ju i telefonkö med resten av befolkningen som ringer till alla andra apotek. Då går hela min dag. Och de kanske står andra där och väntar också.
- Jo, det förstås. Men man kan knacka på rutan också. Då kan någon i kassan komma ut.
- Kan jag betala med swish då?
- Ja, det går bra. Vi har skaffat det nu.
- Kan man betala med swish inne på apoteket också?
- Går också bra.
- Har ni handsprit?
- Finns vid varje kassa.

Efter denna konversation funderade jag en stund och försökte ringa de övriga apoteken för att höra hur de gjorde för att minska smitta mellan kunder och för att underlätta för riskgrupper. Det gick inget bra.

Det resulterade i att jag hamnade i telefonkö med resten av Sverige som också vill fråga sitt apotek någonting. Som bäst hamnade jag på plats elva i telefonkön. Där gick gränsen för mig, och jag tryckte med välbehag bort apoteket Hjärtat när jag meddelades att jag kanske skulle bli uppringd efteråt för att delta i en undersökning om vad jag tyckte om servicenivån.

Det tror inte jag att de vill veta! Och alldeles säkert vill de inte veta vad jag tycker om avregleringen av apoteksbranschen heller."
--------------------------------------------------------------

Frågorna vi ville ha svar på kanske föreståndarna för de sju butikerna kan hjälpa till med svar på nu när det inte går att nå dem per telefon på rimligt sätt. Du som handlar får gärna också berätta förstås. Använd kommentarerna här!

1. Kan man handla online?
2. Kan man beställa och få hem varorna? Kostnad?
3. Kan man få varor packade för hämtning utanför affären? Kostnad?
4. Kan man betala med swish i affären för att slippa hantera kort och knappar?
5. Har ni glesat ur hyllor eller på annat sätt gjort golvytor större för att rymma fler kunder?
6. Har ni begränsning på insläpp av kunder? Hur?
7. Har ni handsprit i affären? Var?
8. Övriga åtgärder för att minska smitta mellan kunder.
9. Särskilda skyddsåtgärder för riskgrupper.

tisdag 23 juni 2020

Matvaruhandelns förberedelse för turistsäsongen

Vi närmar oss juli, turistsäsongens toppmånad. Sommargäster från Sveriges olika delar börjar anlända till sina stugor och flera uppger att stuguthyrning och camping går ganska bra, och lockar folk också från andra länder i Europa.

Hittills har många Strömstadsbor upplevt att de kan undvika nära möten i matbutikerna genom att handla på ”udda tider”. Nu när kunderna blir fler och från många olika ställen är frågan om den tidigare ordningen räcker för kunna hålla smittrycket av COVID19 nere.

Hur har matvaruhandeln i Strömstad förberett för att kunna ta emot fler kunder med fortsatt låg smittrisk? Vi gjorde en snabbtest och kontaktade dem 22 och 23 juni.

Vi fann att inga butiker i stadskärnan har de mest smittsäkra sätten att handla mat om man bor i eller gästar Strömstad: Att få maten hemsänd eller att hämta färdigpackade kassar utanför butiken. Däremot finns detta som möjlighet med Stene mat vid E6an i Strömstad samt ICA Östads Livs i Tanum, Bullaren.

BÄST I VÅR TEST för att som permanent eller tillfällig Strömstadso handla med hög smittsäkerhet är ICA Hedemyrs I Tanumshede, där vi testat hemkörning till tre olika adresser i Strömstad.

Så här går det till med online-handlingen: Man går in på hemsidan. Handling från Hedemyrs är enkel och det finns ofta flera tider i veckan för hemkörning att välja emellan. Hemsidan är proffsig och handlingen samtidigt personlig med namn på vem från affären som ansvarat för vad. Man får kvitton både i mejl och papper som redovisar varor och betalning i detalj. Priset 99 kr för hemkörning är imponerande med tanke på körsträckan.
----------------------------

Våra frågor till matbutikerna:
1) Kan man handla online?
2) Kan man beställa och få hem varorna? Om ja, till vilken kostnad?
3) Kan man få varor packade för hämtning utanför affären? Om ja, till vilken kostnad?
4) Kan man betala med Swish (via egen mobiltelefon) i affären för att slippa hantera kort och knappar?
5) Har ni glesat ur hyllor eller på annat sätt gjort golvytor större för att rymma fler kunder?
6) Har ni begränsning på insläpp av kunder? Hur?
7) Har ni handsprit i affären? Var?
8) Övriga åtgärder för att minska smitta mellan kunder.






fredag 15 maj 2020

Förra året: 60 miljoner i vinst för kommunen




År 2018 gjorde kommunen en vinst på 30 miljoner, och kommunens bolag ca 10 miljoner.
Inför 2019 beslöt kommunen att skära ned på vård, skola och omsorg för att öka vinstmarginalen.
Det lyckades. 2019 fördubblade man vinsten till 60,4 miljoner för kommunen. Bolagen fördubblade också vinsten till 19 miljoner kronor. Det var nära dubbelt så högt överskott som man budgeterat för.
I årsredovisningen för 2019 som kom ut för några dagar sedan kan man se att man inte uppfyllt flertalet av de mål man satt upp för verksamheterna.
Den budget man satte upp för kommunen för 2020-21 bygger på intäkter man idag inte har.