STRÖMSTADS NYHETER

torsdag 25 april 2019

Fullmäktigemöte med årsredovisning


Fullmäktigemöte ikväll och årsredovisningen ska klubbas. Vi rapporterar live på vår Facebookkanal.
Här kan du lyssna på mötet efteråt.

Ekonomi- och IT-chefen Carsten Sörlie presenterar det ekonomiska läget och hur kommunen uppnått sina mål.

30 miljoner har kommunen gått i vinst 2018. De kommunala bolagen har haft ca 10 miljoner i överskott. Förra året gjorde kommunen en vinst på 32,7 miljoner. 
Här kan du läsa revisorernas kommentarer till hur ekonomin skötts. 


2018 tog kommunen på sig de stora spenderingsbyxorna med bland annat bygget av utvidgat färjeläge för de två rederierna Color Line och Fjord Line, och samtidigt byggde man en kaj och kontorsbyggnad för Kustbevakningen samt uppgraderade kommunens reningsverk. Man lånade merparten av pengarna, och det är dessa lån som man pekar på när man argumenterar för att skära ned i kommunens utbildning och omsorg också för nästa år 

Lånen togs för att man tror att investeringarna ska ge större intäkter för kommunen, men eftersom man har lånat pengarna anser man att man ska krympa skola och omsorg så att man ska kunna amortera ned lånen i snabbare takt än de förväntade intäkterna ska ramla in.

Var diskussionen i breda lager i samhället försigått om vad som är viktigt att investera står inte riktigt klart. Inte heller varför man investerat i något som gör att man nu anser att man måste skära ned i kommunens skolor och omsorg.

Så här presenteras lånebilden i årsredovisningen (bild). Vi återkommer med beräkningarna av hur intäkterna är tänkta att öka när vi finner dem. Vi fick inte större klarhet i hur intäktssidan är tänkt att se ut av ekonomichefens föredragning på fullmäktigemötet.

Här är hur kommunen lånat - främst för färjeläge, kaj/kontor och avloppsanläggning/reningsverk:


Ekonomichefen berättar fortsättningsvis att bra och hög "budgetföljsamhet" (att nämnderna lyder och inte spenderar mer än vad som är beslutat upppifrån) är något som Kolada mäter och tar som ett kvalitetstecken på kommunens verksamhet. Kolada är en jämförelsedatabas finansierad av staten + SKL.Men att "budgetlydnad" skulle anses vara det viktigaste stämmer inte riktigt. Kolada listar istället 16 mål som de viktigaste, bland annat dessa, där det för Strömstad ser ut så här:

Så här presenterar Kolada Strömstad och de 16 viktigaste områdena (sök med "Strömstad" för hela listan).

Så här anser politikerna i Strömstad att man uppnått sina egna mål (ur kommunens årsrapport):



Så här beskrivs hur man uppfyllt målen för utbildning som man satt upp för 2018:



Så här beskivs hur man uppfyllt målen för vård och omsorg:



Så här presenteras det skattefinansierade driftsresultatet för nämnderna:



Så här såg de kommunala bolagens ekonomiska resultat ut före skatt:



Kommunen och dess bolag gör alltså en sammantagen vinst på nära 40 miljoner - för andra året i rad. Kommunen har de senaste åren beviljats att låna flera hundra miljoner för investeringsprojekt, som därmed måste ansetts vara ekonomiskt hållbara. De som ivrat för att bygga ut för färjetrafik och Kustbevakning måste haft kalkyler som visar att detta är en vinstaffär för medborgarna.
Och ändå ska man minska kommunens utbildning och omsorg?

fredag 19 april 2019

GLAD PÅSK och vinnarglädje!

GLAD PÅSK alla läsare!
Låt oss glädjas åt våren och STORVINNAREN Strömstad som fick överskott på 40 miljoner från förra året!

torsdag 18 april 2019

Kommunen gör 40 miljoner i vinst

Bokslutet för kommunen 2018 är klart och ska godkännas av politikerna nästa vecka. Det går jättebra för kommunen, berättar ekonomichefen Carsten Sörlie och bolagens VD Göran Wallo på kommunens hemsida. Kommunen gör en vinst på 30 miljoner och de kommunala bolagen en sammantagen vinst på 10 miljoner.
Sörlie meddelar att det också går bra för verksamheterna skola och omsorg. Han kallar SKLs rankinglista för ”granskning av skolan” och påstår att det är en kvalitetsmätning som visar gott resultat för elever i årskurs 9. Också de äldre på boenden och inom hemtjänsten är mer nöjda än riksgenomsnittet, berättar han.

Om politikerna godkänner de här beskrivningarna är det ett tydligt tecken på att de undviker att möta utmaningar i verksamheten när de nu lägger grunden för 2020 års budget.

För det är mycket som saknas i den här analysen. Strömstads kommun har svårare än andra kommuner att rekrytera utbildad och behörig personal till sina kommunala verksamheter. Många tjänster står vakanta där personal skulle behövas, bland annat inom skola och omsorg. Elevresultaten i skolorna på alla stadier visar tydligt att kommunen behöver satsa på sin skolpersonal. Sjuktalen bland personal i hemtjänst och omsorg är höga.

Nuvarande ekonomichefen Sörlie och politikerna i kommunstyrelsens kärngrupp ("budgetberedningen" ) som nu förbereder budget för 2020 verkar dock inte ha siktet inställt på kommunens utbildningsverksamhet och tryggheten i omsorgen. De har istället fokus på andra verksamheter, som beskrivs så här på hemsidan om 2018:

”Större investeringarna har varit byggnation av kaj och byggnad för Kustbevakningen samt övrig kommunal verksamhet, ombyggnation av färjeläget för anpassning till nya miljövänligare fartyg i färjetrafiken, utbyte av bryggor, installation av nya parkeringsautomater, gång- och cykelväg vid Myrängsvägen samt belysning av gång- och cykelväg på sträckan Ånneröd-Seläter camping. Årets större investeringsprojekt inom VA-verksamheten är utbyggnaden av Österröds avloppsreningsverk.”
Länk här.

Inför budgeten 2020 vill man att nämnderna ska spara ytterligare 11 miljoner kronor. De största nedskärningarna kommer att hamna på skola, vård och omsorg. Huvudsakliga argumentet för att ge utbildning och sociala sektorn mindre är att man vill fortsätta med de investeringar som man anser är viktigare, och att man tycker att skola och omsorg går bra.

Tryck på bilden så blir den större


onsdag 17 april 2019

Politikernas prioriteringar börjar blir synliga - hur väl stämmer de med dina?

Den nya majoriteten och oppositionen i Strömstad vill fortsätta nedskärningarna i kommunens kärnverksamheter. Här är hur "budgetberedningen" resonerade den 10 april, det vill säga 
Kent Hansson (S), ordförande
Mats Granberg (S), 1:e vice ordförande
Lars Tysklind (L), 2:e vice ordförande
Mikael Cederbratt (M)
Dessa ledamöter är de som har mest makt över hur prioriteringarna görs i kommunen. Men de är inte ensamma, de har ofta sina partier bakom sig. Därför kan man kontakta deras partier också för att säga sin mening om vad kommunen bör prioritera.

Vill man påverka hur prioriteringarna på vård, skola, omsorg och investeringar i färjeläger, amorteringar på lån mm ska göras så är det rätt tid nu.

Alla politiska partier i Strömstad har Facebooksidor, men det är lite olika hur öppna sidorna är för kommunikation.

Här är kontaktuppgifter till politiker med ansvarsuppdrag i kommunen.


Tryck på bilden så blir den större




Här är politikernas årsplan för beslut om ekonomiska prioriteringar:

Tryck på bilden så blir den större